Alla ämnen
Skogsbränsle

”Ska vi bryta normer behöver vi börja med oss själva”

Att syna normerna inom skogssektorn och göra den mer jämställd och därmed konkurrenskraftig, attraktiv och hållbar. Det var syftet när Sveaskog tillsammans med flera branschkollegor tog initiativet till att samla 90 skogsstudenter i Umeå i veckan.

"Ska vi bryta normer behöver vi börja med oss själva" Sveaskog

De 90 studenterna tog på Skogshögskolan i Umeå del av föreläsningar och workshops tillsammans med Sveaskogs HR-partner Lisa Liljenstrand och kollegor från Holmen, Stora Enso, Södra Skog och SCA.

– Vi har aldrig tidigare gått samman på det här sättet. Det visar hur viktigt det är att vi börjar prata högt om de normer som råder inom skogsbranschen, säger Lisa Liljenstrand.

Diskussioner efter #metoo och #slutavverkat

Bakgrunden till initiativet var att synliggöra och prata om de frågor som kom upp i samband med #metoo-rörelsens start för ett år sedan och skogsbranschens egna upprop #slutavverkat. Målet var att tillsammans med studenterna reflektera kring hur vi är med varandra och ömsesidiga förväntningar inför kommande arbetsliv. Flertalet av de som anställs i dag kommer från de skogliga högskolorna och här har andelen kvinnor de senaste två åren legat på dryga 30 procent.

– Vi har mycket att lära av varandra och andra. Om vi ska bryta normer behöver vi börja med oss själva, säger Anette Waara, Marknadsområdeschef Sveaskog MO Nord, som deltog under dagen.

Viktigt att bygga insikt

Föreläsare gav olika perspektiv på den rådande manliga normen samt konkreta exempel på hur de jobbat i sina egna företag och organisationer.

– Genom att vi tillsammans fyller på med kunskap och reflektion så bygger vi insikt. Vi är medvetna om hur det har varit och är, och nu vill vi jobba framåt. Det här är ett viktigt arbete som aldrig får stanna av, säger Lisa Liljenstrand.

Jämställd och inkluderande skogsbransch

Dagen efter samtalen med studenterna samlades drygt 350 medarbetare från skogsnäringen för att utbyta erfarenheter under en nationell skoglig jämställdhetskonferens för att gemensamt syna normen och hur man vill att den ska utvecklas till att bli mer jämställd och inkluderande för alla som vill jobba med skogen.

Nästa möte med studenter sker på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg i november. Därefter ska skogsföretagen sammanställa materialet och staka ut den fortsatta vägen framåt.

Läs mer om Jämställdhet inom skogssektorn

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy