Alla ämnen
Skogsbränsle

Trots bränderna – Sveaskog klarar leveranserna till industrin i Norr- och Västerbotten

Sommarens extrema värme som ledde till de omfattande bränderna i Sverige har medfört en enorm belastning på skogsbruket. Under juli och augusti stod avverkningen i Norr- och Västerbotten helt stilla i cirka fem dagar. I dagsläget är produktionen över normalkapacitet. Det står nu klart att Sveaskog kommer klara alla leveranserna till kunderna i Norr- och Västerbotten.

– När avverkningstakten i skogen gick ned bland annat på grund av bränderna slog det direkt på leveranserna till våra kunder. Men genom att fokusera på avverkning, transporter och import har vi nu klarat alla leveranser. Det är mycket värdefullt med tanke på den fina konjunkturen för produkterna från skogen, säger Sveaskogs marknadsområdeschef Anette Waara.

Den senaste uppskattningen från Skogsstyrelsen är att cirka 25 000 hektar har brunnit i Sverige under sommaren 2018. Sveaskog har preliminära siffror på egna skador som totalt uppgår till 3 800 hektar, av vilka 550 hektar är naturvårdsskog. Framförallt är det Gävleborgs och Norrbottens län som har drabbats. De torra markerna medförde att det krävdes stor försiktighet i avverkningsarbetet. För att kunna avverka har Sveaskog sökt efter alternativa avverkningsplatser, avverkat på nätterna och även under vissa perioder och i olika geografier tvingats stoppa avverkningen helt.

En svår situation på grund av bränderna

I juli gick vi ut med information om att produktionsbegränsningen kommer att påverka vår förmåga att leverera vissa produkter i delar av landet. Vi förde en dialog med våra kunder om hur leveransmöjligheterna skulle kunna förbättras under kommande veckor och månader. Det handlar om kunder som Martinson, Setra Malå, Smurfit Kappa, Stenvalls Trä och många fler. Men nu är vi tillbaka på att kunna leverera till våra kunder.

– Jag är väldigt stolt och glad över hur vi lyckats hantera denna svåra situation och vill rikta ett stort tack till alla entreprenörer, anställda och civila för enastående insatser, säger marknadsområdeschef Anette Waara.

Anette Waara, chef marknadsområde Nord. Fotograf: Fredrik Persson
Anette Waara, chef marknadsområde Nord. Fotograf: Fredrik Persson Anette Waara, chef marknadsområde Nord. Fotograf: Fredrik Persson

Mer om brandrisk i skog och mark

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy