Alla ämnen
Opinion & debatt

Skogen är en nyckel till oljeoberoende

I dag, den 14 mars, börjar Bioekonomiriksdagen i Örnsköldsvik, där Ylwa Alwarsdotter, strategisk marknadsutvecklare på SEKAB, kommer att lyfta bland annat behovet av nya politiska initiativ för att bygga upp en samhällsekonomi som helt bygger på biobaserade produkter – en bioekonomi – i Sverige. 

Ylwa Alwarsdotter, strategisk marknadsutvecklare på SEKAB
Ylwa Alwarsdotter, strategisk marknadsutvecklare på SEKAB. Ylwa Alwarsdotter, strategisk marknadsutvecklare på SEKAB.

Att ställa om från fossilt till förnybart är en förutsättning för att klara klimatutmaningen. Det kan samtidigt göra Sverige världsledande när det gäller bioindustri. Nyckeln är skogen och startskottet är lika enkelt som svårt: Någon måste bygga en fabrik.

– Vi har redan många av de komponenter som behövs för att ställa om och bli kvitt oljan. Sverige har restmaterial i skogen (eller skogsrester) och dessutom tekniker i världsklass för att använda den. Vår forskning och teknikutveckling ligger i absolut framkant. En bioekonomi skulle också kunna skapa många nya arbetstillfällen i Sverige och intäkter till statskassan, när nya företag och branscher växer fram, skriver Ylwa Alwarsdotter i ett pressmeddelande.

För att ta nästa steg krävs nu att vi röjer undan de hinder som finns för att i stor skala börja tillverka och sälja gröna produkter. För det krävs helt krasst att någon hostar upp en miljard för att bygga en fabrik. Vad behövs då för att få det att hända?

Här är tre konkreta förslag:

  • Nya politiska initiativ. Se till att skapa nya marknader för förnybara produkter, exempelvis genom att införa kvoter för skogsbaserat fordonsbränsle, eller sätta krav i offentliga upphandlingar att i första hand välja biobaserat.
  • Samverkan mellan aktörer. Uppmuntra till samarbete mellan regering, näringsliv och investerare för att stödja dessa nya marknader med nyinvesteringar.
  • Våga bygga. Visa att det går genom att bygga en fabrik som kan börja tillverka och sälja gröna produkter i stor skala.

Det är dags att våga sätta spaden i jorden för att få snurr på bioekonomin, skriver Ylwa Alwarsdotter.

Läs också Ylva Alwarsdotters insändare i Allehanda om förutsättningarna för bioekonomi.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy