Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: WSP-rapport blir rödmärkt av oss

Konsultbolaget WSP har fått ett uppdrag av Naturvårdsverket att utvärdera Klimatklivet. Det har resulterat i en rapport som innehåller märkliga slutsatser om bioenergi. I rapporten arbetar man bland annat med att sätta färger på olika åtgärder för att visa på deras miljöeffekter. Rött betyder ”försämring”, och WSP har rödmarkerat det mesta som har med bioenergi att göra (!). För egen del tycker vi att hela WSP-rapporten bör rödmarkeras och helst läggas i papperskorgen.

Rapporten heter ”Klimatklivet – en utvärdering av styrmedlets effekter” och har publicerats på Naturvårdsverkets hemsida 9 mars. Rapporten har tagits fram av WSP i samråd med några personer på Naturvårdsverket.

Huvuddelen av rapporten handlar om kostnaden för att spara koldioxid med olika åtgärder inom Klimatklivet, det program som vår rödgröna regering sjösatt. Man sprider genom Klimatklivet ett par miljarder av skattemedel under de närmaste åren för att genomföra klimatåtgärder som inte är lönsamma ens med den svenska koldioxidskatten, världens särklassigt högsta.

Slutsatsen är att alla åtgärderna har klimatnytta, men till varierande kostnad. Dyrast är det att stödja laddstolpar för elbilar, räknat per besparat kilogram koldioxid. Ändå har man bara beviljat stöd till de billigaste laddningsprojekten.

Mest pengar har gått till att stödja biogas, både produktion och distribution. En hel del pengar har också gått till pumpar för HVO (biodiesel) som används för tunga fordon. En del pengar har gått till att byta bränslen, från fossilt till biobränslen, och att bygga fjärrvärme.

Vid sidan av klimatnyttan har man också tittat på ”övriga effekter”: effekter på teknikspridning och marknadsintroduktion, på sysselsättning, och på miljömål och hälsa.

Det är på den senare punkten som det gått snett.

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy