Alla ämnen
Opinion & debatt

Vi är som Marit Björgen, i en klass för oss själva

Vi är bäst! Låt oss skryta. Inget land i EU har varit så framgångsrikt med att ställa om energiförsörjningen till förnybart som vi. Och vi drar dessutom ifrån i EU:s förnybart-liga. Om man skulle jämföra med idrott är vi som Usain Bolt eller Marit Björgen, i en klass för oss själva.

Det framgår av färsk statistik från Eurostat över hur EU-länderna lyckats i arbetet med att nå de förnybartmål som formulerades 2009 och som gäller för 2020. Rapporteringen gäller 2015, det senaste år man har komplett statistik för.

Sverige är särklassigt bäst när det gäller förnybar energi totalt, och i förhållande till det uppställda målet. Sverige är också bäst när det gäller förnybar energi i transportsektorn.

Här är diagrammen från Eurostat. Fantastiska, inte sant!

share of energy

share of energy in transport

När målet fastställdes i förhandlingarna 2007 – 2008 fick Sverige en särskild rabatt, eftersom vi redan kommit så långt i vår omställning och det bedömdes vara svårt att öka ytterligare. Dåvarande energiministern Maud Olofsson (C) sa att målet var en tuff utmaning. Men den svenska Riksdagen höjde ändå EU-målet med en procent från 49 till 50, vilket man tyckte var mycket ambitiöst.

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy