Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: Förnybart på ett ohållbart sätt

Vi brukar inte så ofta hålla med Dagens Nyheter i energifrågor. Men i fredagens ledare (21 april) har tidningen en poäng. Under rubriken ”Förnybar och ohållbar” skriver DN:

”Steg för steg lanseras nu en ny svensk energipolitik. Den sägs vara långsiktig. Men redan innan politiken har genomförts är den överspelad.” Tidningen konstaterar att energiminister Ibrahim Baylan har laddat uppgörelsen med motsägelser. MP fick sin stora satsning på förnybart genom elcertifikatsystemet, och samtidigt ska kärnkraften värnas. Tidningens slutsats:

”Det är ingen konst att lägga ihop ett och ett: Kombinationen leder till överproduktion och sjunkande elpriser. Vilket i sin tur riskerar att slå undan benen för såväl vattenkraftverken och vindbolagen som kärnreaktorerna. Och med panikavvecklingar och konkurser skulle elpriserna åka berg- och dalbana.”

DN kallar det hela planekonomi och kritiserar politiken främst för att den vill ge fortsatta subventioner till teknik som håller på att bli lönsam av egen kraft.

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy