Alla ämnen
Skogsbruk

Skogsägarrörelsen sätter agendan för framtidens naturskydd

Skogsägarrörelsen sätter agendan för framtidens naturskydd
På bilden: Paul Christensson, ordförande för LRF Skogsägarna.

LRF och skogsägarföreningarna har enats om ett nytt naturskydd för svenska skogsägare. Modellen bygger på två grundpelare – frivillighet och god kommunikation.

Utgångspunkten i den nya arbetsmodellen är att alla skogsägare i Sverige ska känna sig trygga i att värna och utveckla den biologiska mångfalden utan risken att förlora rätten till sin skog.

– Tillsammans representerar vi cirka hälften av landets 315 000 skogsägare. Vi lägger nu det här förslaget på Skogsstyrelsens och Naturvårdsverkets bord. Kan Norge så kan även Sverige jobba på det här sättet, säger Paul Christensson, ordförande för LRF Skogsägarna.

Ny strategi för naturskydd

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har sedan juni 2022 ett uppdrag från regeringen att ta fram en ny strategi för hur Sverige arbetar med att skydda skog.

I uppdraget står det att frivillighet ska vara en utgångspunkt och huvudsakligt arbetssätt för myndigheterna. Det förslag som skogsägarrörelsen presenterar i dag är ett förslag över hur det nya arbetssättet kan se ut.

Inspirerad av Norge

– För mig personligen är detta historiskt. Jag minns när jag engagerade mig i LRF för 30 år sedan och kämpade för frivillighet. Nu står en enad skogsägarrörelse bakom en modell för hur detta ska gå till i praktiken. Vi hoppas att myndigheterna lyssnar på oss. Det är vi skogsbönder, som i generationer byggt upp höga naturvärden, som också borde vara dem som förvaltar det vidare, menar Paul Christensson.

Inspiration till modellen kommer från norska motsvarigheten ”Frivilligt vern” som sedan 2003 är den etablerade arbetsmodellen för norska myndigheter vid skydd av skog, vilket har bidragit till en minskad konfliktnivå mellan stat och skogsägare.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy