Alla ämnen
Hållbart skogsbruk

Södra om medverkan i SVT:s programserie Slaget om skogen

Södra om medverkan i SVT:s programserie Slaget om skogen
Lotta Lyrå, VD Södra

Södra och vd Lotta Lyrå medverkar i ett nytt avsnitt av SVT:s programserie Slaget om skogen, som sändes i SVT2 måndagen den 24 oktober. Programmet lyfter flera delar från skogsbranschen och i denna artikel kan du läsa mer om vår syn på de frågor som berörs.

Måndagen den 24 oktober sändes ett nytt avsnitt av SVT:s programserie Slaget om skogen i SVT2. Programmet fokuserar på diskussionerna som omgärdar det svenska skogsbruket och EU-kommissionens syn på utvecklingen i Sverige kontra andra länder. I programmet medverkar Södras vd Lotta Lyrå och svarar på flera frågor, exempelvis kring den konkurrensrättsliga utredning Södra är del av samt synen på alternativa skötselmetoder.

Bättre att vara med i dialogen

För Södra var det självklart att medverka i denna uppföljande intervju och företräda familjeskogsbrukets perspektiv i den viktiga skogsfrågan. Tonläget i debatten kan skymma vår gemensamma väg framåt och därför är det bättre att vara med i dialogen än att överlåta den till andra.

– Vi, som företrädare för en skogsägarförening med 51 000 medlemmar, har ett viktigt uppdrag i att stå upp för den enskilda familjeskogsbrukaren och de utmaningar man ställs inför i sin vardag. Vi tror på dialog och att vara del av det sammanhang där denna debatt förs, säger Lotta Lyrå och fortsätter:

– Vi har just reviderat vår koncernstrategi och i denna beskrivs hur vi framöver ska skapa lönsamhet för skogsgården samtidigt som vi tar en stark position för biologisk mångfald och klimatnytta. För oss är det naturligt att se dessa perspektiv sida vid sida, säger hon.

Aktuella frågor från programmet

EU-kommissionens utredning

I programmet lyfts den pågående konkurrensrättsliga utredning som EU-kommissionen initierat och Södras medverkan i denna. Utredningen gäller prissättning av barrmassa och konkurrensbegränsande samarbeten eller ageranden kopplat till detta. I programmet är det dock lätt att få uppfattningen om att utredningen omfattar prissättningen på virke, men några sådana misstankar har myndigheten inte framfört, vilket Södra har påtalat för SVT.

Vill du veta mer om vad EU-kommissionens utredning gäller? Vänligen se dokumentet med frågor och svar som finns på Södras sajt.

Virkespriser

I programmet lyfts också den generella prissättningen på virke, där skogsägarna uppges få 345 SEK per kubikmeter massaved. Var i landet denna summa finns beskrivs inte, men i dag är grundpriset för prima barrmassaved 465 kronor per fastkubikmeter och för prima björk- och aspmassaved 505 kronor för Södras medlemmar. Södras prissättning på virke är ibland föremål för diskussion, vilket vi som skogsägarförening uppmuntrar.

På Södra gäller lika pris för lika prestation och våra medlemmar får betalt för faktiskt utfall i volym och kvalitet, detta enligt tydliga och transparenta spelregler. Marknadsprisprincipen är fundamental och finns reglerad i våra stadgar. Vill du veta mer om Södras prissättning på virke och hur importen fungerar? Vänligen se dokumentet med frågor och svar som finns på Södras sajt.

Slaget om skogen på Svt Play

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy