Alla ämnen
Marknad

Solör Bioenergi köper fjärrvärmeverksamheten på Öland

Solör Bioenergi köper fjärrvärmeverksamheten på Öland
I dagarna blev det klart att Solör Bioenergi förvärvar fjärrvärmeverksamheten i Färjestaden och Mörbylånga på Öland. Foto: Finemanget

I dagarna blev det klart att Solör Bioenergi förvärvar fjärrvärmeverksamheten i Färjestaden och Mörbylånga på Öland.

Verksamheten kommer att drivas med lokal förankring på orterna med befintlig personal från Kalmar. I varje region inom Solör finns expertis med lång branscherfarenhet för att sköta ortens fjärrvärme och snabbt kunna finnas till hands om eventuellt fel skulle uppstå.

Värmeproduktionen sker genom eldning av biobränsle och leveransen av förnybar energi uppgår till cirka 20 GWh per år till cirka 290 anslutna kunder.

I köpet från Mörbylånga kommun ingår alla anläggningstillgångar, kunder och avtal som tillhör fjärrvärmeverksamheten. Där ingår även till exempel fjärrvärmeledningar och alla produktionsanläggningar, inklusive pannor. Övertagande sker gradvis under kommande halvår.

Ökar användandet av lokalproducerad värme

Solör Bioenergi kommer att stödja Mörbylånga kommuns tillväxt och dess vidareutveckling med förnybar energi.

– Vi är med och bygger vidare på den infrastruktur som finns med fokus på förnybar energi och lokalproducerad värme. Vi har en fin dialog med kommunen kring hur övertagande sker på bästa sätt och vårt samarbete fungerar väldigt bra, säger Nils Svensson, regionchef på Solör Bioenergi.

Fler kunder vill ansluta sig

– Både Färjestaden och Mörbylånga har stor tillväxt och vi hoppas kunna bygga ut anläggningen i Färjestaden på sikt. Vi har redan nu ett intresse från flera möjliga kunder som vill ansluta sig, säger Nils.

– Mörbylånga kommun ska vara en plats för växtkraft och livskvalitet. En plats som är präglad av social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Viktiga urvalskriterier när vi ville hitta en köpare var också den långsiktiga kundnyttan och hållbarhetsfrågorna, säger Matilda Wärenfalk, kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga kommun.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy