Alla ämnen
Skogsbränsle

Störst demonstration med slutavverkning i full skala på mässan

Ponsse kommer till Elmia Wood med runt 15 skördare och skotare. De har bjudit in kunder från alla världsdelar, från samtliga marknader där Ponsse har verksamhet.
– Självklart blir det nyheter, men vi håller på dem till mässan, säger Lars Wickman, affärsutvecklare på Ponsse.

ponsse-scorpion-18
Ponsse Scorpio var en av de stora nyheterna på Elmia Wood 2013. Nu återkommer den i senaste version och kommer att köras för fullt i slutavverkning. Foto: Ponsse

På Elmia Wood 2013 lanserade Ponsse den då helt nya skördarserien Scorpion. Det var en av mässans stora nyheter och har i praktisk drift överträffat förväntningarna som väcktes bland entreprenörer och skogsägare vid presentationen.

– Ponsse har vuxit kraftigt både på skördare och skotare sedan dess, säger Lars Wickman.

Skotare registreras för trafik på väg och därmed blir försäljningsresultaten officiella. Vid utgången av 2016 hade Ponsse mer än fördubblat marknadsandelen i Sverige, från 8,7 till 18,3 procent.

– Alla modeller ökar, men eftersom vi sedan tidigare säljer mest av Buffalo och Elephant, vilka vi numera levererar med Active Frame som tillval, ligger merparten av ökningen i antalet maskiner på dessa, säger Lars Wickman.

Mässans största demonstrationsyta

Den viktigaste förklaringen till framgången är enligt Ponsse att deras maskinsystem har hög tillgänglighet och konkurrenskraftiga timkostnader. Det är också anledningen till att man kommer att trycka extra hårt på serviceavtal och andra eftermarknadstjänster.

Men det som kommer att locka storpublik är något annat. Ponsse har mässans största demonstrationsyta, där det bjuds att betrakta fullskalig slutavverkning.

När vi lämnar Elmia Wood ska det vara rent, med undantag från några högstubbar och annat som miljön kräver, berättar Lars Wickman.

Elmia Wood är världens största skogsmässa och det är här som de stora lanseringarna av nya maskiner, produkter och tjänster sker. Vad har Ponsse att erbjuda i den vägen?

– Det kan jag inte kommentera. Om vi kommer med något nytt, så väntar vi till mässan med att presentera det, svarar Lars Wickman diplomatiskt.

Läs mer om Elmia Wood som går av stapeln 7-10 juni i år

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy