Alla ämnen
Biokraft

Stort biokraftvärmeverk i Vilnius tas i drift

Stort biokraftvärmeverk i Vilnius tas i drift
Den första delen av Vilnius CHP som använder avfall som bränsle startade i slutet av 2020 och början på 2021. Den har minskat andelen avfall som går till deponi och samtidig omvandlat avfallet till el och värme. Den andra delen som använder biobränsle startar i början av 2023.

Valmet fick i maj 2022 uppdraget att färdigställa en biokraftvärmeanläggning i Vilnius i Litauen, kallad Vilnius CHP. Anläggningen tas i drift under början av 2023.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

Valmets arbete omfattade att bygga klart panna, rökgasrening och rökgaskondensering. Vilnius CHP är en del av ett utbyggnadsprojekt för Vilnius centrala fjärrvärmesystem.

Upphandlingen gjordes som en offentlig upphandling och var nödvändig sedan den ursprungliga entreprenören inte hade möjlighet att färdigställa arbetet. Ordervärdet för Valmet var cirka 30 miljoner euro.

– Vi har nu kommit överens med Valmet om ett av de viktigaste kontrakten för Vilnius kraftvärmeprojekt. Vi behöver starta driften av den tekniska utrustningen för biobränslepannan, för att kunna generera el och värme, sa Mantas Burokas, vd för Vilnius CHP, när avtalet med Valmet var klart våren 2022.

Viktigt projekt

– Vi är glada att kunna bidra till ett viktigt projekt för invånare i Vilnius. Vi planerar att ha anläggningen klar för testperioden under första kvartalet 2023, sa Niina Ollikka, chef för Boiler Rebuild and Conversion, affärsområdet energi på Valmet.

I Valmets uppdrag ingår att göra en teknisk utvärdering av biobränslepannan, bygga klart pannan, rökgasreningen och rökgaskondensering samt genomföra starten av anläggningen. Samt utbildning av personal och att förbereda instruktioner för att använda den nya biokraftvärmeanläggningen.

El och värme till Vinius

När Vilnius CHP projektet är klart kommer anläggningen att ha en kapacitet för elproduktion på 90 MW varav 70 MW är baserat på biobränsle. Kapaciteten för värmeproduktion kommer att vara 230 MW varav 170 MW är baserat på biobränsle.

Sedan början på 2021 har anläggningen genererat energi med hjälp av kommunalt avfall som bränsle. Elproduktionskapaciteten i avfallsdelen är 20 MW och värmeproduktionskapaciteten är 60 MW.

Efter att biobränsledelen blivit klar kommer även biobränsle att användas. Avfallsanläggningen kommer att använda cirka 160 000 ton kommunalt avfall per år. Biokraftvärmeverket kommer att använda omkring 500 000 ton biobränsle per år.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy