Alla ämnen
Skogsbränsle

Sveaskog förebild för populär barnbok

Sveaskog har stått som förebilder när nu den populära barnboksfiguren ”Halvan” kör skogsmaskin. Nu släpps boken ”Här kommer skogsmaskinerna” (Rabén & Sjögrens förlag), där den populära figuren Halvan kör en skördare. Med är också Jonna i skotaren. Boken bygger på besök hos Sveaskog och en avverkning i Västmanland på försommaren 2019.

Det totalt 18 böckerna om Halvan har blivit en enorm succé för barn mellan 3 och 6 år. Böckerna är fulla med fakta med realistiska bilder och stor detaljrikedom, vilket uppskattats av både barn och vuxna. Halvan har tidigare kört bland annat polisbil, ambulans, sopbil, rymdskepp, färja och tåg och böckerna om Halvan har sålts i mer än 2 miljoner exemplar sedan mitten av 90-talet. Nu är det dags för honom att komma ut i skogen. Författarna valde Sveaskog som förlaga.

– En grundregel är att vi alltid väljer den som är störst. Polisen använder Volvo och för långtradare är det Scania som gäller. Sveaskog är ju den största skogsägaren i Sverige. Att det sedan är ett statligt företag, vilket gör det möjligt med större insyn, gjorde valet ännu lättare, säger författaren Arne Norlin.

I boken framgår också Sveaskogs aktiva naturvårdsarbete.
– Jag blev faktiskt överraskad över hur viktig frågan verkade vara för alla som vi pratade med. Och att vi fick så god hjälp av miljöansvariga, säger författaren Arne Norlin.

Ganska lättskriven bok

– Det var kanske en av de lättaste vi någonsin gjort. Det räckte med en lång dag i skogen. Alla ställde verkligen upp. Ganska snart fick jag ett hum om hur historien skulle se ut. Fast sedan blev det en massa efterarbete ändå. Det var mycket som skulle kollas, säger Arne Norlin.

På Sveaskog ser man detta som en möjlighet att visa hur det moderna skogsbruket ser ut

– Jag tycker det är jättekul att Halvans författare ville komma ut och besöka oss och se vårt arbete. Och det är roligt att fler nu får en inblick i det moderna skogsbruket och kan se kombinationen av naturvård och skogsbruk. Förhoppningsvis har vi också några framtida Sveaskog-medarbetare bland de unga läsarna, säger Eva Karlsson-Berg, chef för Sveaskogs marknadsområde Syd.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy