Alla ämnen
Opinion & debatt

Svebiobloggen: Hur kan det bli elbrist i Stockholm när vi har rekordstort elöverskott?

För någon vecka sedan tog jag en långpromenad runt Brunnsviken, som är en vik av Östersjön som mer liknar en insjö och till stor del omges av Nationalstadsparken. Tolv kilometers vandring i strålande höstsol. På ena sidan av Brunnsviken bor kronprinsessan och hennes familj på Haga slott. På den andra sidan ligger Bergianska botaniska trädgården och Stockholms universitet. Vid sydändan av Brunnsviken håller Akademiska hus på med en stor utbyggnad av universitetsstaden.

Kraftledning
Foto: Kjell Andersson

Under min vandring passerade jag vid Ålkistan under en av de större kraftledningar som för in el till centrala Stockholm. Man inser att det inte är särskilt enkelt att ordna inmatningen av el till en storstad. Helst måste man numera gå i underjordiska tunnlar för att inte möta alltför mycket motstånd i planprocessen. Ändå kan det ta tio år eller mer från beslut till att kraftledningen är på plats.

Stockholms handelskammare har tagit fram en analys av elförsörjningen i huvudstaden, där man varnar för akut elbrist redan om något år och därefter ända fram till 2030. Den lokala elbristen under vissa tider av året beror delvis på problemet med att bygga nya kraftledningar.

Effekten av den hotande elbristen kan bli stora ekonomiska förluster och uteblivna jobb. Rapporten presenterades vid ett seminarium den 22 oktober. Samtidigt kan vi läsa rapporter vecka för vecka från Energiföretagen och Svenska kraftnät som visar att vi så gott som alltid har elöverskott i Sverige och export av el. Allt pekar på att vi kommer att få rekordexport i år, kanske 30 TWh. Det motsvarar två tredjedelar av Danmarks hela elförbrukning, som energiminister Anders Ygeman påpekade vid seminariet, samtidigt som han framhöll att vi har rekordlåga elpriser.

Läs hela blogginlägget av Kjell Andersson

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy