Alla ämnen
Opinion & debatt

Svebiobloggen: Taxonomi för strypt bioenergi och bioenergiforskning

Jag har ägnat några dagar åt att läsa taxonomi. Det gör säkert också många andra dessa dagar. Det här är nämligen ett EU-dokument som kan ställa till stor oreda i klimatpolitiken, inte minst för Sverige, och som vi nu måste reagera på för att stoppa de värsta galenskaperna.

Taxonomin, som offentliggjordes 20 november, består av ett inledande dokument på 14 sidor och två bilagor på sammanlagt 512 sidor. Eftersom djävulen ligger i detaljerna måste man lusläsa. Man hittar mycket som är både obegripligt och ologiskt och som ger direkt kontraproduktiv klimatpolitik. Bioenergin hamnar i strykklass. En av de mest störande punkterna handlar om forskningens frihet.

Det vällovliga syftet med taxonomin är att gynna ”gröna investeringar”, dvs sådana investeringar som gör att vi kan klara EU:s ambitiösa klimatmål, först 55 procents reduktion av utsläppen till 2030 (jämfört med 1990), och sedan klimatneutralitet 2050. Det kommer att krävas en radikal omställning av energi- och transportsystemen, och finansmarknaden måste medverka aktivt. Det är syftet med taxonomin.

Senast den 18 december ska man svara till EU-kommissionen på en så kallad konsultation kring detta dokument, om man vill påverka det slutliga förslaget (på konsultationssidan finns också dokumenten för nedladdning).

Läs hela blogginlägget hos Svebio

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy