Alla ämnen
Opinion & debatt

Svebiobloggen: Dags att summera 2020

Svebio har fyllt 40 år 2020. Vi kunde inte fira med en stor festmiddag som vi hade hoppats och planerat. Pandemin tog död på samvaron och de personliga mötena. 2020 var året då vi möttes via Zoom, Teams och Skype. Trist, och ibland effektivt. Men inget kan ändå ersätta att träffas öga mot öga eller diskutera informellt vid en lunch eller på en kaffepaus under en konferens.

Julkalender-blogg

I slutet av året valde vi att fira vårt jubileum med en serie kalenderluckor där vi konstaterar att mycket hänt under de gångna 40 åren. Vi har gjort ett omfattande skifte från fossilt till förnybart, där bioenergin stått i centrum, och som Europa i övrigt nu måste ta efter.

Mycket hände under 40 år, gradvis och genom insatser av tusentals kunniga praktiker runtom i landet, alltifrån forskare, utredare, konsulter och ingenjörer till skogsägare, odlare, maskinentreprenörer, chaufförer och alla medarbetare på värmeverk, kraftvärmeverk, pelletsfabriker, drivmedelsfabriker, terminaler, hamnar och alla andra arbetsplatser som behövs för att skapa en fungerande försörjningskedja för bioenergi. Omvandlingen av energisystemet har genomförts av vardagslivets hjältar i tusental. Utan fungerande styrmedel som lagts fast av politiker av olika färg hade det dock inte skett.

Mycket hände under 40 år.

Men vad hände 2020? Vad var de viktigaste trenderna och nyheterna?

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy