Alla ämnen
Biokraft

Sverige först med fossilfritt pappersbruk

Pappersbruket i Lilla Edet ersätter naturgas med ett hållbarare alternativ. Därmed blir det världens första mjukpappersfabrik med storskalig produktion utan fossila utsläpp.

Första leveransen av flytande biogas (LBG) till Essity gjordes den 22 mars.
Första leveransen av flytande biogas (LBG) till Essity gjordes den 22 mars. Första leveransen av flytande biogas (LBG) till Essity gjordes den 22 mars.

Essitys bruk i Lilla Edet ersätter nu naturgasen med biogas. Det rapporterar TTELA. Detta innebär att brukets koldioxidutsläpp minskar med 9 000 ton per år.

– Vi är väldigt stolta över att vara först. De tekniska förutsättningarna har funnits i Lilla Edet i och med vår egna biobränslepanna och att vi tidigare har investerat i en anläggning där vi kan ta emot flytande gas. Därför var bruket i Lilla Edet lämplig att vara den första anläggning för fossilfri produktion, säger Edets bruks platschef Christian Carlsson till TTELA.

Tillräckligt med biogas nu

Under 2021 genomförde bruket ett antal framgångsrika tester där de provade driva produktionen med biogas. Sedan 2003 har man använt en biobränslepanna som eldats med eget slam och träflis. Men det är först nu man vågar gå över till biogas, då tillgången blivit tillräckligt stor för att täcka pappersbrukets behov.

Läs mer: Debatt: Fossil och radioaktiv taxonomi utan trovärdighet

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy