Alla ämnen
Bränslehantering

Tekniken mäter fukthalten i biobränslet på ett kick 

Tekniken mäter fukthalten i biobränslet på ett kick 
Radarbolaget har jobbat i ett nära samarbete med bland annat Gävle Energi och Stockholm Exergi. Foto: Radarbolaget

Radarbolaget har i flera år arbetat med ett tydligt mål; att utveckla världens mest exakta radar. Nu lanserar de sin nya radioteknik – ett system som mäter fukthalten i bränslet längs hela transportkedjan. 

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade prenumeranter och medlemmar i Svebio kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Premiumkonto med inloggning
  • Full tillgång till låsta artiklar
  • Full tillgång till kartor och översikter
  • Arkivet med E-tidningen Bioenergi sedan 2014
  • Välj månadsbetalning eller årsbetalning

Kraftvärmeverk och pappersmassabruk förlitar sig ofta på manuell provtagning när fukthalten i biobränslen ska mätas. Information som kan dröja upp till ett dygn att få.

– Metoden begränsar driften när man vill ha snabba svar. Att mäta manuellt kostar både mankraft och tid. Det blir svårt att reglera förbränningen när det dröjer ett dygn att få provsvar, säger Anders Ohlsson, projektledare på Radarbolaget.

Anders Ohlsson, projektledare på Radarbolaget. Foto: Radarbolaget

Mäter fukthalten i realtid

Med radiotekniken Ultra Wide Band mäts istället fukthalten i realtid då den är kopplad till pannans styrsystem.

– Informationen blir en parameter att ta i beaktning när man ska styra värmeproduktionen. Framåt hoppas jag att systemet ska bli en naturlig del av den automatiska regleringstekniken. Men där är vi inte ännu, säger Anders Ohlsson.

Fördelar med mer information

Genom att ha koll på fukthalten i bränslet kan en tekniker undvika driftproblem i pannan och höja verkningsgraden. På ett bränslelager kan tekniken underlätta sortering av bränsle samt minska risken för brand, då man undviker en för stor spridning av fukthalten på lagret.

– Instrumentet kan installeras på flera platser i biobränslets transportled. I första steget är det mätare för transportband som lanseras, medan versioner för mätning på lastbil, buffert och i skopa är under utveckling. Vi räknar med att man kan få ut så mycket som två procent mer energi ur förbränningen med vår teknik, vilket betyder att man betalt av en mätare på några månader, säger Anders Ohlsson och berättar att en mätare kostar cirka en halv miljon kronor.

Tidiga på bollen

Hittills jobbar några av Sveriges bioenergibolag med tekniken. Gävle Energi, Karlstad Energi och Tierp Energi. Även pappers- och dissolvingmassafabriken Södra Cell.

Stockholm Exergi var ett av bolagen som tidigt testade tekniken i ett gemensamt projekt med Radarbolaget och Energimyndigheten.

– De tyckte mätaren var så bra att de köpte tre till. I dag sitter mätarna kopplade i ett led till Sveriges största panna i Värtaverket. Mätarna sitter på transportband mellan ankomst, lager och panna. Stockholm Exergi har kontroll längs hela flödet, säger Anders Ohlsson.

Fakta

Om Radarbolaget

Radarbolaget startades för 20 år sedan för att kommersialisera en radarteknik som kallas UWB-teknik. Den har i olika forskningsprojekt testats bland annat inom stål- och cementindustrin.

Sedan cirka fem år tillbaka satsar bolaget på mätning av fukthalt i biobränslen. Man har jobbat i ett nära samarbete med bland annat Gävle Energi och Stockholm Exergi. Bolaget har i dag tre anställda.

Möjligheter med framtiden

Som potentiella kunder ser Anders Ohlsson Sveriges cirka 300 mellan- och medelstora pannägare. Nästa steg i utvecklingen blir att ta fram mätare på fler platser i biobränslets kedja.

– Det vore spännande att exempelvis kunna mäta fukthalten direkt på ankommande lastbilar, säger Anders Ohlsson.

Hur kommer det sig att ni blev medlemmar i Svebio?

– Medlemskapet är en satsning där vi vill marknadsföra vår teknik. Vi vill också förstå branschen bättre och knyta kontakter, säger Anders Ohlsson.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy