Alla ämnen
Skogsbränsle

Traineeprogram ökar jämställdheten på Sveaskog

Under året som gått har Sveaskog haft Kajsa Eklind och Linnéa Westerberg som produktionstrainees. Traineeprogrammet har syftat till att få in fler tjejer i maskinförarkåren, berättar Sveaskog i ett pressmeddelande.

En av de främsta lärdomarna för traineerna har varit hur mycket kunskap som Sveaskogs medarbetare besitter.
En av de främsta lärdomarna för traineerna har varit hur mycket kunskap som Sveaskogs medarbetare besitter. En av de främsta lärdomarna för traineerna har varit hur mycket kunskap som Sveaskogs medarbetare besitter.

Under traineeprogrammet har Kajsa och Linnéa fått lära sig om skogsvård, fältköp och logistik. De har naturligtvis också kört mycket maskin, skotare och skördare, vilket varit huvudsyftet.

– Ju fler unga tjejer som Sveaskog tar in, desto fler tjejer får upp ögonen för att det här kan vara ett jobb för dem, säger Kajsa Eklind som varit trainee i maskinlag 6746, som arbetar i Sveaskogs resultatområde Södra Bergslagen.

Linnéa Westerberg håller med. Hon har jobbat som trainee i maskinlag 6740 i samma resultatområde, och tror att det finns en hel del fördomar kvar om att skogmaskinförare bara är ett yrke för killar.

– Många tror att det är tungt att jobba i skogen. Traditionellt har det varit män med motorsåg som arbetat i skogen, och folk tror fortfarande att det är tyngre än vad det faktiskt är, säger hon.

Idag handlar det mer om att kunna hantera olika datorprogram i maskinsystem än om råstyrka.

– Det är ett jätteroligt jobb och det finns absolut ingenting som hindrar tjejer från att köra skotare eller skördare, säger Linnéa.

Avverkningsledare Joakim Blückert har hållit ihop traineeprojektet och haft en viktig roll i att det blivit av. Han berättar att det är ett led i att uppfylla Sveaskogs jämställdhetsmål:

– Vi såg att vi behövde få in medarbetare som kompletterade konstellationen i våra maskinlag, som företrädesvis består av män i medelåldern, säger han.

Joakim framhåller att traineeprogrammet fått gott stöd av Sveaskogs vd, Per-Olof Wedin, och den övriga företagsledningen.

– Det hela har även mottagits oerhört väl ute i mina maskinlag. Det har alltid varit bra stämning i lagen, men stämningen har lyfts lite till genom projektet.

En av de främsta lärdomarna för traineerna har varit hur mycket kunskap som Sveaskogs medarbetare besitter.

– Alla insatser planeras oerhört väl. Det är otroligt hur mycket kunskap alla har, och hur mycket kunskap som behövs för att göra allt rätt, säger Linnéa.

Både Linnéa och Kajsa tycker att det varit särskilt värdefullt att ha fått inblick i många olika delar på företaget under det gångna året. På så sätt har de fått god förståelse för hur allt hänger samman. Dessutom har de uppskattat att få träffa så många nya människor, kollegor som de kan ta kontakt med om de behöver hjälp med något i framtiden.

Fakta

FAKTA

Kajsa Eklind:
Ålder: 19 (fyller 20)
Utbildning: Kvinnersta gymnasium i Örebro. Naturbruk med inriktning mot skog
Intressen: Håller att ta jägarexamen. Har hundar, hästar och getter som jag tar hand om
Framtidsplaner: Förhoppningsvis få en fast anställning och fortsätta köra maskin
Det bästa med att vara maskinförare: Att veta att man aldrig någonsin blir fullärd. Det finns alltid mer kunskap att hämta

  Linnéa Westerberg:
Ålder: 20
Utbildning: Vretaskolan i Ljungsbro, skogsbruksprogrammet
Intressen: Natur. Jag ute rätt mycket. Jag är scout, och så jobbar jag mycket i skogen eftersom jag bor på en liten gård
Framtidsplaner: Att få fortsätta köra skotare och skördare. Vill utvecklas inom det
Det bästa med att vara maskinförare: Friheten

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy