Alla ämnen
Biovärme

Värmevärden investerar 280 miljoner i nytt värmeverk i Säffle

Nu bygger Värmevärden en toppmodern anläggning i Säffle för att säkra en hållbar fjärrvärme till kommunen de kommande decennierna. Satsningen är stor för en liten kommun och blev möjlig genom att Säffle kommun sålt sin del av fjärrvärmebolaget till Värmevärden.

– Jag är glad att vi sålde i rätt tid, vi hade aldrig haft råd att investera i en så här fin värmeanläggning, säger Dag Rogne, kommunalråd i Säffle kommun.

Under spadtaget för den nya produktionsanläggningen, som hölls litet under rådande omständigheter, så förklarade kommunalrådet Dag Rogne att mindre kommuner ofta tvingas prioritera hårt. I Säffle skulle en ny fjärrvärmeanläggning för 280 miljoner behöva ställas mot en ny simhall.
– Jag är tacksam över att vi inte längre äger fjärrvärmen i Säffle. Hade vi fortfarande varit delägare så hade vi haft svårt att ro detta i land. Vi sålde i rätt tid, säger Dag Rogne glatt.

Nu bygger Värmevärden en toppmodern anläggning i Säffle för att säkra en hållbar fjärrvärme till kommunen de kommande decennierna. Satsningen är stor för en liten kommun och möjlig genom att Säffle kommun sålt sin del av fjärrvärmebolaget till Värmevärden.
Anders Ericsson, vd för Värmevärden, och Dag Rogne, kommunalråd i Säffle, tar första spadtaget för den nya fjärrvärmeanläggningen. Foto Karin Foberg. Anders Ericsson, vd för Värmevärden, och Dag Rogne, kommunalråd i Säffle, tar första spadtaget för den nya fjärrvärmeanläggningen. Foto Karin Foberg.

Långt samarbete

Säffle kommun har samverkat med Värmevärden i drygt tjugo år. Under många år delägde kommunen och Värmevärden fjärrvärmebolaget men sedan 2017 äger Värmevärden 100 procent av verksamheten.

– Det var ett förhållandevis enkelt beslut att fatta, vi var eniga över partigränserna om att försäljningen var ett klokt steg framåt, berättar Dag Rogne.

Investerar för en hållbar framtid

I takt med att intresset för fossilfria bränslen ökar så stiger även bränslepriserna. Det gör att många fjärrvärmebolag behöver se sig om efter alternativa återvunna bränslen som industriavfall och avloppsslam. Dessa bränslen kräver dock både hög kompetens och tekniskt komplicerade anläggningar – något som Värmevärden genom bygget i Säffle visar att de kan bidra med.
– Vi är villiga att investera stort i våra anläggningar för att säkerställa en långsiktigt hållbar fjärrvärme på de orter där vi verkar, säger Anders Ericsson, vd på Värmevärden.

Stor satsning i liten kostym

Vanligtvis byggs den här typen av anläggningar i betydligt större skala, men Värmevärden visar att det går att satsa stort även i liten kostym. Den nya pannan klarar av flera sorters återvunna bränslen och kan samtidigt möta framtidens ständigt ökande miljökrav.

– Vår lösning för Säffle går att applicera på fler kommuner i samma storlek men som har svårt att ta steget utan en bra samarbetsparter. Vi vill gärna vara den partnern, säger Anders Ericsson. Bygget av den nya anläggningen är i full gång och invigningen är planerad till januari 2022.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy