Alla ämnen
Ledare av Gustav Melin

Vd på Svebio – ett av Sveriges roligaste jobb!

Vd på Svebio – ett av Sveriges roligaste jobb!
Gustav Melin. Foto: Erik Cronberg

Det är dags för förändring, både för mig och Svebio. Jag tror att det är positivt för båda parter. Till sommaren, när jag slutar, har jag varit vd på Svebio i 15 år.

Min företrädare, Kent Nyström, var vd i 13 år. Svebio byter helt enkelt inte vd så ofta! Även om jag varit vd länge har en del uttryckt förvåning att jag slutar – och visst kan jag förstå det! Att var vd på Svebio är förmodligen ett av Sveriges roligaste jobb – för den som är intresserad!

Roligt att verka i en bransch som växer

För det första är det roligt att vara i en bransch som växer. Medlemsföretagen är engagerade och har mängder av nya idéer och utvecklings-projekt. Även om utvecklingen inte går spik-rakt framåt så växer olika sektorer i olika perioder och helheten ökar. De senaste åren har användningen av biodrivmedel stigit kraftigt och nu senast har krigets konsekvenser med höga el- och gaspriser drivit bort värmepumpar och naturgas ur fjärrvärmenäten.

Stolt att företräda en ledande bransch i världen

Som vd på Svebio blir man extra boostad. Det är inte nog med att man får företräda en bransch som växer. På den internationella arenan får man också företräda ett av de länder som har störst andel förnybar energi i världen, den senaste siffran från Eurostat var 62,6 procent. Dessutom företräder man bioenergibranschen som står för nästan tvåtredjedelar av den förnybara energianvändningen i Sverige. Det är klart att det finns skäl att vara stolt, stolt för alla medlemsföretag och arbetet de utför, stolt för svensk bioenergi!

Kompetent kansli med kloka och engagerade medarbetare

Som företrädare för Svebio är man helt beroende, dels av medlemsföretagens stöd i form av kunskap och finansiering, dels av engagerade och kompetenta medarbetare. Många intresseorganisationer arbetar med en del av energi-marknaden. Svebio däremot hanterar el, värme och drivmedel och måste dessutom förstå jord-, skogsbruk och avfallsströmmar där våra energiresurser produceras. Det blir många kompetensområden att bevaka. Det är omöjligt att klara på egen hand. Men med Svebios två tidningar som lever mitt i informationsflödet om vad som händer inom bioenergiområdet och med personal som läser rapporter, deltar i utredningar och driver projekt finns förutsättningar för en unik och uppdaterad position. Den kan vi använda för att skapa aktuella konferenser, kommunicera i media och påverka politik i en bättre riktning.

”Det är helt enkelt unikt för en intresseorganisation att  kunna samla företag från alla delar av en sektor och arbeta mot gemensamma mål. Så som Svebio är konstruerat borde vi vara en självklar samarbetspartner till alla politiker.”

Generella styrmedel och fri marknad ger rätt utveckling

Personligen har föreningens värdegrund också varit ett viktigt skäl till att arbeta på Svebio. I Svebio kan företag samlas oavsett om de ar-betar med el, värme eller biodrivmedel och oavsett om de producerar eller köper bränsle. Det är helt enkelt unikt för en intresseorganisation att kunna samla företag från alla delar av en sektor och arbeta mot gemensamma mål. Så som Svebio är konstruerat borde vi vara en självklar samarbetspartner till alla politiker. Visst arbetar vi för våra medlemmars intresse men till skillnad från de flesta andra liknande organisationer arbetar Svebio inte för medlemmarnas plånboksfrågor. Vi argumenterar istället för generella styrmedel, fri marknad och goda miljökrav. Det som är bra med generella styrmedel är att miljöskadliga utsläpp blir dyra och att de därför gynnar de företag som löser ett problem till lägst kostnad.

En förändring är ofta positiv

På Svebio har jag kunnat arbeta med det som jag tycker är allra roligast. Nu går jag vidare men till stor del kommer jag att arbeta med samma frågor. Nu blir uppdraget att hjälpa företag, att snabba på omställningen i praktiken. Det känns inspirerande och utmanande. Vi får hjälpas åt att höja målen och agera snabbare, tuffare och tillsammans!

Gustav Melin, vd Svebio

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy