DN:s Alexandra Urisman Otto har nyligen fått Aftonbladets klimatjournalistikpris. Men DN ägnar sig åt dubbelräkning när man slår samman Sveriges utsläpp, visar Näringslivets Medieinstituts (NMI)s granskning, skriver Martin Berg, mediegranskare på NMI i ett inlägg.
– Jag förstår inte riktigt tanken bakom att blåsa upp sifforna så att vi ska se sämre ut än vad vi faktiskt är, säger professor Astrid Kander vid Lunds universitet. Alexandra Urisman Otto försvarar DN:s sätt att räkna. DN:s journalist Alexandra Urisman Otto har nyligen mottagit Aftonbladets klimatjournalistikpris för en artikelserie om Sveriges otillräckliga klimatmål. Serien publicerades i juli och Aftonbladet skriver att den ”blev en ögonöppnare för många läsare”. Artikelserien består av sju artiklar som resonerar kring om Sverige gör för lite i förhållande till Parisavtalet.

– Det är ingen slump, starka krafter har velat att det här tvivlet ska vara spritt och att kunskapsläget ska förbli dimmigt. Vi är inte bäst i världen, inkluderar man vårt historiska ansvar och vår förmåga att göra något, så gör vi på tok för lite. Inte bara i jämförelse med våra egna mål – vi är ”far off”, sa Alexandra Urisman Otto till Aftonbladet i samband med att hon mottog priset.
DN dubbelräknar biobränsle
Under rubriken ”Utsläpp från Sveriges ekonomi” har DN ”sammanställt och försökt tillgängliggöra befintlig statistik om alla utsläpp som Sverige helt eller delvis bidrar till, genom produktion, konsumtion eller genom att vara en del av värdekedjan.
I DN:s sammanställning får läsaren en bild av att Sveriges utsläpp är större än vad de egentligen är. DN redovisar att utsläppen från biobränslen inom Sverige uppgår till 48 miljoner ton. Här ger DN läsaren intrycket att utsläppen från biobränsle är nästan lika stora som Sveriges territoriala utsläpp på 52 miljoner ton. Det är dessa utsläpp som ingår i Sveriges klimatmål.
Men det stämmer inte eftersom utsläpp från biobränslen redan är bokförda i markanvändningssektorn. Utsläppen från biobränsle ingår redan i den gröna bubblan i DN: sammanställning som visar minus 38 miljoner ton. Det betyder att DN dubbelredovisar utsläppen från biobränslen.
När miljöorganisationen Greenpeace gjorde en sammanställning av de svenska utsläppen gjorde man samma räknefel. Det påpekade Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, i ett replikskifte med organisationen.
”När Greenpeace adderar de biogena koldioxidutsläppen till de nationella utsläppen dubbelräknas alltså utsläppen. Faktum kvarstår: Sverige har minskat de territoriella utsläppen av växthusgaser med 29 procent sedan 1990”, skriver Svante Axelsson.
Även branschorganisationen Svebio och Naturvårdsverket skriver att det är det korrekta sättet att räkna på utsläpp från biobränslen.
Men om utsläppen från biobränsle redan ingår i markanvändning varför dubbelredovisar DN dem? NMI frågar DN:s reporter Alexandra Urisman Otto.