Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: DN-journalist får klimatpris för dubbel bokföring

Journalisten Alexandra Urisman Otto på Dagens Nyheter fick föregående vecka Aftonbladets klimatjournalistpris 2021. Problemet är att Alexandra Urisman Ottos ”enkla matematik” är missvisande. Det är hennes och DN:s beräkningar som inte håller måttet. Det skriver Kjell Andersson i Svebios senaste blogginlägg.

journalist klimatpris
Foto: Wikipedia/ Pixabay journalist klimatpris

I motiveringen skriver juryn så här: ”Med enkel matematik och skarp analys blottlägger Alexandra Urisman Otto i en serie artiklar den politiska kohandeln bakom Sveriges klimatmål – en kalkyl som inte håller måttet, där utsläpp trollas bort – och visar därigenom en hisnande diskrepans mellan karta och verklighet i vår tids ödesfråga”.

Problemet är bara att Alexandra Urisman Ottos ”enkla matematik” är missvisande. Det är hennes och DN:s beräkningar som inte håller måttet.

Tyvärr är hon inte ensam om att sprida felaktiga siffror om de svenska utsläppen. Det är många som deltar i klimatdebatten utan att förstå hur man ska räkna.

Missvisande dubbelräkning

I den inledande artikeln av Alexandra Urisman Otto i DN 20 juli under rubriken Sverige ska ”gå före” – ändå är klimatmålen långt ifrån tillräckliga, finns en sammanfattande bild, ett slags diagram, som jag antar är den enkla matematik som juryn åsyftar. Bilden innehåller missvisande dubbelräkning på två avgörande sätt…

Läs hela blogginlägget här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy