Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Volkswagen Group Sveriges dieselbilar godkänns för HVO100

Med start senare i år så kommer Volkswagen-koncernens fyrcylindriga Euro6-dieselbilar att godkännas för det förnybara bränslet HVO100.

Godkännandet gäller i princip samtliga fyrcylindriga dieselmodeller av modellår 2022, vilket betyder att de börjar produceras kring halvårsskiftet detta år. De märken som omfattas är Volkswagen Personbilar, Volkswagen Transportbilar, Audi, SKODA, SEAT och CUPRA. För närvarande gäller inte någon retroaktivitet utan godkännandet avser nyproducerade bilar. Information om vad som gäller kring sexcylindriga motorer förväntas komma senare i år.

HVO minskar utsläpp med över 80 procent

– Det känns bra att vi nu kan ge detta godkännande till våra dieselmodeller. Elektrifiering är vår koncerns huvudfokus men på vägen dit behöver vi minska utsläppen även i befintlig teknik. Där kan körning på HVO100 hjälpa till med att reducera utsläppen av koldioxid med över 80 procent, säger Claes Jerveland, vd Volkswagen Group Sverige AB.

De märken som omfattas är Volkswagen Personbilar, Volkswagen Transportbilar, Audi, SKODA, SEAT och CUPRA.
De märken som omfattas av HVO100 är Volkswagen Personbilar, Volkswagen Transportbilar, Audi, SKODA, SEAT och CUPRA. De märken som omfattas är Volkswagen Personbilar, Volkswagen Transportbilar, Audi, SKODA, SEAT och CUPRA.

HVO100 framställs av både vegetabiliska oljor och animaliska fetter och räknas därmed som ett förnybart bränsle. Vid slutet av 2020 fanns det 225 tankställen som erbjöd möjlighet att tanka HVO100 i Sverige.

För mer detaljerad information kring vad som gäller kring HVO-godkännandet hänvisas till respektive märkes hemsida.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy