Alla ämnen
Politik

Wiesner (C): EU missar gyllene läge för klimatet

Den 21 april har EU-parlamentet och EU-länderna enats om ett mål om att minska koldioxidutsläppen med minst 55 procent till 2030. Centerpartiet ville se en målsättning på minst 65 procent.
– Jag är fruktansvärt besviken att Europas länder bromsar klimatarbetet, säger Emma Wiesner (C) Europaparlamentariker, enligt ett pressmeddelande från Centerpartiet i Europaparlamentet.

Klimatlagen, som presenterades av EU-kommissionen den 4 mars 2020, ska fastställa målsättningarna för EU:s klimatarbete. Efter nattens förhandlingsmöten har man bland annat kommit överens om att utsläppen ska minska med minst 55 procent till 2030 och att målsättningarna ska vara nationellt bindande.

– Jag är fruktansvärt besviken att Europas länder bromsar klimatarbetet. Det finns för få politiker och regeringar som vill göra tillräckligt för att minska utsläppen. Jag är också besviken på att Europaparlamentets förhandlare inte varit tillräckligt samspelta och pålästa. Det är inte bra nog och EU missar ett gyllene läge för att förbättra för klimatet, säger Emma Wiesner.

Emma Wiesner
Jag är fruktansvärt besviken att Europas länder bromsar klimatarbetet, säger Emma Wiesner (C) Europaparlamentariker. ag är fruktansvärt besviken att Europas länder bromsar klimatarbetet, säger Emma Wiesner (C) Europaparlamentariker.

Mål på EU-nivå

En annan del i överenskommelsen är att EU år 2050 ska bli världens första klimatneutrala kontinent. Detta ska uppnås dels via utsläppsminskningar och dels via att vi binder mer koldioxid i skog och via negativa utsläpp. Målet om klimatneutralitet är dock inte nationellt bindande, utan ska uppnås på EU-nivå.

– Ska vi nå Parisavtalet och minska våra utsläpp behöver vi ambitiösa mål. Vi måste fasa ut det fossila, som i dag står för 73 procent av Europas energi. Jag och Centerpartiet hade verkligen önskat oss mer, både i form högre klimatmål och att målet om klimatneutralitet var nationellt bindande. Det här beslutet förlitar sig på så kallade kolsänkor, vilket kan innebära att svensk skog tvingas stå kvar för att andra länder fortsatt ska kunna använda fossil energi, säger Emma Wiesner.

– Låt oss nu i arbetet framåt fokusera på åtgärderna istället för symbolerna och målen. Så att EU hjälper industrin att ställa om, gör energin blir mer förnybar och ser till att vi får fler gröna transporter, säger Emma Wiesner.

Nästa steg i arbetet är att den preliminära överenskommelsen röstas om i EU-parlamentet och bland EU-länderna.

Vad betyder beslutet?

• Minst 55 procent utsläppsminskningar i EU till 2030
• En europeisk koldioxidbudget
• Ett europeiskt klimatpolitiskt råd
• Starkare övervakning av medlemsländernas agerande – dock ej bindande mål
• Hårdare krav på aktivt arbete med klimatanpassning i medlemsländerna

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy