Alla ämnen
Bioenergi i industri

Adven har slutit av tal med Arctic Paper som ersätter naturgas med trädbränsle

Den europeiska papperstillverkaren Arctic Paper har slutit ett långsiktigt avtal med energibolaget Adven om hållbar energiförsörjning till pappersbruket i Munkedal. Avtalet innebär en betydande minskning av koldioxidutsläpp från anläggningen och säkerställer lägre, stabila och förutsägbara energikostnader för Arctic Paper.

Arctic Paper är en ledande tillverkare av högkvalitativt grafiskt finpapper i Europa. Anläggningen i Munkedal i Västra Götaland, som är ett av koncernens tre pappersbruk, använder idag naturgas som energikälla i produktionen av ånga. Det nya avtalet innebär att Adven kommer att bygga, äga och driva en ångproduktionsanläggning med en kapacitet att leverera 30 MW.

Foto: Artic Paper
Foto: Artic Paper Foto: Artic Paper

Ersätter naturgas med returträ

– Energipriserna är volatila och det finns en betydande politisk risk för framtiden. Det här avtalet säkerställer Arctic Paper Munkedals långsiktiga konkurrenskraft genom lägre, mer stabila och förutsägbara energikostnader, samtidigt som vi kraftfullt reducerar vårt avtryck på miljön, säger Michal Jarczyński, VD för Arctic Paper S.A.

Den nya anläggningen kommer i huvudsak att drivas med returträ och väldefinierat utsorterat och återvunnet material. Det innebär att Arctic Paper Munkedal kan fasa ut användningen av naturgas, vilket sänker brukets koldioxidutsläpp med 60 procent och bidrar till att sänka energikostnaderna betydligt.

– Våra investeringar i infrastruktur för hållbara energilösningar skapar värde för våra kunder och för samhället i stort. Med beprövad teknik inom energiproduktion designar vi kundspecifika lösningar som är både marknadsanpassade och flexibla. Efter projektet med Kotkamills i Finland, blir samarbetet med Arctic Paper i Munkedal Advens andra större projekt inom massa- och pappersindustrin, och vi ser fram emot att fortsätta växa inom detta segment i Sverige, säger Ilkka Niiranen, VD på Adven Sverige.
Avtalet tecknades i mars 2019 och anläggningen beräknas tas i drift om två år.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy