Alla ämnen
Bioenergi i industri

Arvid Nordquist har konverterat från gasol till biogas

Arvid Nordquist i Solna är det första kafferosteriet i Sverige som fullt ut byter från fossil gasol till förnybar biogas. Bytet till biogas väntas minska utsläppen av fossil koldioxid med 1 100 ton per år och minska antalet transporter av gasol med fem lastbilar per vecka.

Arvid Nordquist kafferosteri.
Arvid Nordquist kafferosteri. Arvid Nordquist kafferosteri

Arvid Nordquist kafferosteri har en strategi för hållbarhetsarbetet som bland annat syftar till att gå över till fossilfri energi både i egen produktion, i transporter och i odlingen av kaffe. Företaget har ett mål att klara 50 procent fossilfrihet i hela verksamheten till år 2020 och 100 procent fossilfrihet till 2030.

100 procent biogas

I kafferosteriet i Solna användes tidigare 300–400 ton gasol per år vilket motsvarar cirka sex gigawattimmar energi.

– Gasolen har många goda egenskaper som passar i livsmedelsproduktion, men den är trots allt en fossil produkt, säger Peter Dannqvist, hållbarhetschef på Arvid Nordquist. Att bytet till biogas sker nu beror dels på att vi efter en diskussion med Stockholm Gas insåg att de kan säkerställa leveranser av 100 procent biogas, för vår räkning. Dels stod vi inför att investera i en ny rostningsmaskin och då blev det naturligt att fatta beslut om att byta till biogas, förklarar Peter Dannqvist.

Levereras genom gasnätet

Fysiskt är det drygt 50 procent biogas i ledningen. Men sedan görs en avräkning mellan den biogas som tillförs och den biogas som tas ut ur nätet så att den gas som Arvid Nordquist använder räknas som 100 procent biogas. Det är samma system som används för taxibolag, bussbolag eller privatpersoner som vill se till att använda 100 procent biogas vid tankning.

Nytt intresse inom industrin

Intresset för att använda biogas inom industrin är relativt nytt jämfört med att använda biogas som drivmedel i fordon.

Jag tror det finns stora möjligheter med biogas inom industrin bara man ser till att säkerställa både produktionen av biogas, och att inte svensk produktion konkurreras ut av importerad biogas som subventioneras i andra länder, säger Peter Dannqvist.

Politisk risk

– Det finns också en politisk risk att biogas inte fortsätter att vara skattebefriad efter 2020, vilket är lite besvärande. Vi vill gärna propagera för att fler företag ska konvertera, men samtidigt vill jag höja ett varningens finger för vilka beslut som politikerna fattar. Det finns ett beslut om att skattebefria biogas till och med 2020, men efter det finns inget beslut. Men vi hoppas att skattebefrielsen förlängs, säger Peter Dannqvist.

Investeringar

För att göra konverteringen till biogas möjlig, har Gasnätet Stockholm investerat i en förlängning av gasledningen med cirka en kilometer. Arvid Nordquist har tre rostmaskiner vars brännare behövde byggas om för att anpassas till biogasens energiinnehåll, som skiljer sig något från gasol. Investeringen för Arvid Nordquist var cirka två miljoner kronor.

– Även om priset för biogas låg högre än för gasol, enligt den kalkyl som gällde 2016, räknar vi med att investeringen ska vara positiv genom att vi får ett högre förtroende från konsumenterna, säger Peter Dannqvist. 


Denna text publicerade först i Industriguiden-2017 som du kan ta del av som e-tidning utan inloggning.

Fakta

Om Arvid Nordquist kafferosteri

Arvid Nordquist producerade cirka 12 500 ton kaffe under 2016 och räknar med en högre produktion under 2017. Företaget ligger trea i storlek som kaffeleverantör inom dagligvaruhandeln i Sverige.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy