Alla ämnen
Bioenergi i industri

Minskade koldioxidutsläpp i Estland med Malmberg

Den estniska industrin reagerar nu på regeringens mål för att öka användningen och produktionen av förnybara bränslen. Malmberg har fått möjlighet att leverera den första uppgraderingsanläggningen för biogas i Baltikum, enligt ett pressmeddelande från Malmberg Water.

Biomethane by Malmberg till Estonian Cell
Biomethane by Malmberg till Estonian Cell Biomethane by Malmberg till Estonian Cell

Det privatägda investmentföretaget GreenGas OÜ är verksamt på marknaden för biobränsle och har tecknat ett långsiktigt avtal med pappersmassatillverkaren Estonian Cell för att köpa biogas och uppgradera den till biometan. Estonian Cell har under de senaste två åren utvecklat en välfungerande biogasanläggning på deras fabrik i Kunda, 100 km öster om Tallinn, där biogas har använts tillsammans med naturgas.

Med den nya uppgraderingsanläggningen kan nu Estonian Cell nu ersätta en del av sin naturgasanvändning med förnybar lokalproducerad biometan. Mängden gas uppgraderad motsvarar gasanvändningen av bussar i Pärnu och Tartu. Uppgraderingsprojektet är det första i de baltiska staterna.

Erik Malmberg, VD Malmberg Water AB kommenterar:
”Det är fantastiskt att vi som svenskt miljöteknikföretag kan bidra till sänkt koldioxidutsläpp på marknader runt om i världen och nu också i Estland. Biometan är en smart energikälla och detta projekt visar verkligen betydelsen och potentialen för cirkulär ekonomi. ”

Idag finns Malmberg biogas uppgraderingsanläggningar i 10 olika länder. Totala antalet anläggningar överstiger 100. Sverige och Tyskland är de länder med flest Malmberganläggningar med cirka 35 i varje land. I England och Danmark finns idag ungefär 10 Malmberganläggningar vardera. Det här blir Malmbergs första anläggning i Estland.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy