Alla ämnen
Bioenergi i industri

Fortum satsar på horsepower – värme och el från hästgödsel

Fortum lanserar en ny tjänst i Sverige som innebär både leverans av stallströ i form av sågspån, kutterspån eller träpellets och hämtning av hästgödsel som ska användas som bränsle i kraftvärmeverk.

Fortum satsar på horsepower – värme och el från hästgödsel
Fortum satsar på horsepower – värme och el från hästgödsel Fortum satsar på horsepower – värme och el från hästgödsel

– Gödsel efter två hästar är tillräckligt för att värme en enfamiljsvilla under ett år. Detta är absolut framtiden, menar Per Harsem, försäljningschef för Fortum HorsePower i Sverige.

I Finland är verksamheten redan igång och flera hästgårdar får fullservicen från Fortum. Gödsel hämtas och nytt torrströ levereras.

Det är ett bra sätt att ta hand om gödsel, som annars är rätt otjänligt i andra sammanhang. Vi tittar redan på att ta det vidare till andra länder i Europa, säger Per Harsem.

Kraftvärmeverk med tillräckligt bra rökgasrening kan ta hand om hästgödseln. Fortums förhoppning är att hästgödsel ska bli klassat som biobränsle. I så fall kommer även mindre värmeverk att kunna hantera den och fler hästgårdar kommer att kunna ansluta sig.

– I Europa finns sex miljoner hästar som tillsammans producerar 60 miljoner ton gödsel. Det blir enormt mycket energi, säger Per Harsem.

Fakta

FAKTA

En häst ger cirka tio ton gödsel per år, 1 kg hästgödsel kan ge cirka 1 kWh energi, 60 miljoner ton hästgödsel motsvarar cirka 60 TWh energi.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy