Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Audi lanserar två nya gasdrivna modeller

Audi öppnar nu försäljningen av A4 Avant och A5 Sportback g-tron– två gasdrivna modeller som kan bli intressanta miljöbilsalternativ på företagsmarknaden. Med reducerat förmånsvärde på 1.463 kr netto* för A4 Avant och bonus på 7.500 kr i regeringens skatteförslag finns ekonomiska fördelar för de gasdrivna modellerna. De klimatmässiga fördelarna är stora eftersom bilarna kan köras på svensk förnybar biogas. Gasdriften har därmed en viktig roll i omställningen till en fossilfri fordonsflotta.

A4 Avant och A5 Sportback g-tron
A4 Avant och A5 Sportback g-tron. A4 Avant och A5 Sportback g-tron

Charlotte Krushage, ansvarig för företagsförsäljning på Audi Sverige:

– Gas är ett underskattat alternativ som fler företag borde titta närmare på. Förmånsvärdet är reducerat och i bonus/malus-utredningen föreslås en bonus på 7500 kr tack vare att biogas är ett så klimatsmart bränsle. För den som kör längre sträckor och inte har möjlighet att ladda el är gasdriften ett väldigt effektivt sätt att minska företagets miljöpåverkan.

De två tjänstebilsfavoriterna är redan från början utvecklade för gasdrift och tillverkas på den ordinarie produktionslinan i Ingolstadt. 2.0 TFSI-motorerna på 170 hk har specialanpassats och de moderna gastankarna i flerlagers kolfiberförstärkt komposit ger en räckvidd på upp till 50 mil på gas. Som extra reservkälla finns dessutom en 25 liters bensintank. Bagageutrymmet är näst intill intakt med några få centimeters högre lastgolv.

Världsledande på biogas – en del av den cirkulära ekonomin

Sverige är världsledande på miljötekniken där bl.a. hushållsavfall omvandlas till förnybart bränsle som driver både bilar och bussar. Idag tillverkas biogas i mer än hälften av Sveriges kommuner och står för ca 70% av den totala fordonsgasmixen. Flera aktörer erbjuder dessutom 100% biogas. Den bruna påsen med bananskal och annat matavfall som samlas in från hushållen i många kommuner räcker till ca 2,5 kilometer bilkörning och är ett viktigt bidrag i den cirkulära ekonomin. Infrastrukturen är utvecklad över stora delar av Sverige med över 170 tankställen.

Förnybar gas i hela Europa

För att säkerställa att de nya gasdrivna modellerna körs med så låg miljöpåverkan som möjligt i hela Europa skjuter Audi till förnybar gas till det europeiska gasnätet. Det syntetiska bränslet hämtas bl.a. från Audis egen Power-to-Gas-anläggning i norra Tyskland. Förarna av g-tron-bilarna tankar och betalar gasen som vanligt vid befintliga gasstationer. Den förnybara gasen tillförs gasnätet, motsvarande bilarnas beräknade förbrukning och körda vägsträcka, och ersätter därmed fossil naturgas. Audis erbjudande om förnybar gas gäller i 3 år för alla som beställer g-tron innan den 31 maj 2018. Vid produktionen av Audi e-gas absorberas exakt lika mycket CO2 som bilen släpper ut. I en mer omfattande livscykelanalys enligt well to wheel-metoden, där även produktionen av gasen och vindkraftverken inkluderas, innebär det en reduktion med 80 procent av koldioxidutsläppen jämfört med en motsvarande bensindriven bil.

Pris och marknadsintroduktion

Försäljningsstart per omgående. Lanseringen med provkörning hos de svenska återförsäljarna sker i slutet av september. Pris Audi A4 Avant 2.0 TFSI S tronic Proline ca 408.300 kr. Företagsnetto: 375.000 kr.

Fakta

Fakta Audi A4 Avant och A5 Sportback g-t

2.0 TFSI-motor på 170 hk med ny effektiv förbränningsprocess.

Vridmoment: 270 Nm vid 1650 v/min.

7-växlad S tronic dubbelkopplingsväxellåda.

Förbrukning bl. körning:
A4 Avant 3.8-4.4* kg, A5
Sportback 3.8–4.2* kg CNG per 100 km (NEDC).

Räckvidd gas + bensin enligt NEDC med CNG 50 mil + 45 mil = 95 mil

Moderna gastankar i flerlagers kolfiberförstärkt komposit (19 kg vid 200 bar) + bensintank (25 liter).

Bagageutrymme A4 Avant 414 liter, A5 Sportback 390 liter. Pris A4 Avant 2.0 TFSI S tronic Proline: ca 408.300 kr.

Företagsnetto: 375.000 kr inkl moms.

Förmånsvärde 1.463 kr/mån**.

Pris A5 Sportback Sport 2.0 TFSI S tronic Proline ca 437.200 kr.

Förmånsvärde 1.650 kr kr/mån**.

Företagsnetto 403.790:- inkl moms.

*Beroende på däcksdimension och växellåda
** Vid 50% marginalskatt

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy