Alla ämnen
Biokraft

Bastard Burgers lanserar Earth Friendly Streetfood och stöttar biokraft i Indien

Bastard Burgers affärsidé är att servera den bästa burgaren, på ett hållbart sätt. Därför har de startat konceptet ”Earth Friendly”. Från jord till bord beräknar de sina växthusgaser, för att sedan kompensera utsläppen till 110 procent. Vartenda livsmedel – burgare, shake och fries klimatkompenseras.

För att verkställa sin klimatberäkning och klimatkompensation har Bastard Burgers ingått ett samarbete med Klimato. De beräknar utsläppen med hjälp av vetenskapliga data från klimatdatabasen på Research Institute of Sweden (RISE). Alla steg i tillverkning räknas in, från foderproduktion till djurskötsel.

Varför är det viktigt för er att klimatkompensera?

– Vår planet står inför stora utmaningar och vi måste tillsammans göra vad vi kan för att minska utsläppen. Att klimatkompensera 110 procent är ett steg i rätt riktning och ett komplement till våra andra miljöinsatser. Vi försöker ständigt att minska vårt egna klimatavtryck, till exempel genom att sälja mer vegansk mat. Vi vill dra vårt strå till stacken, säger William Engman, driftschef på Bastard Burgers.

Biokraft i Indien

Genom sin klimatkompensation stöttar Bastard Burgers projektet Sri Balaji. Ett biomassakraftverk i delstaten Andhra Pradesh i Östra Indien. Kraftverket köper in förnybart jordbruksavfall från den lokala regionen och använder det som bränsle. Det leder till att CO2-utsläppen i Indien reduceras med 29 000 ton varje år. Projektet bidrar dessutom inte bara med grön el till elnätet, utan ger en extra inkomstkälla för lokalbefolkningen.

Vad har ni för målsättning med Earth Friendly-konceptet?

– Målet är att vara Sveriges mest hållbara streetfoodkedja med miljö och god mat i fokus, att fortsätta leverera grym streetfood samt att ta ett ännu större ansvar från producent till konsument. Vi har trots allt bara en planet, så det gäller att vi tillsammans tar väl hand om den, säger William Engman.

Med inspiration från New York och rötterna i Norrland levererar Bastard Burgers Sveriges bästa hamburgare.
Med inspiration från New York och rötterna i Norrland vill Bastard Burgers leverera Sveriges bästa hamburgare. Med inspiration från New York och rötterna i Norrland levererar Bastard Burgers Sveriges bästa hamburgare.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy