Alla ämnen
Debatt

Tomas Ekbom: ”Begå brott – i klimatets namn”

Söndagen 1 maj grävde en grupp aktivister ner en bil i en väg och gjöt fast den med betong. Bilen var förstärkt med stålgaller över vindrutorna likt de i åttiotalsdystopiska filmen Mad Max. För att försvåra ta bort bilen satt en man däri. Med rep från bilen satt en aktivist i en bur upphissad i ett träd, med risk att dödsstörta till marken. Gruppen ville protestera mot ”hänsynslös exploatering av den norrländska landsbygden”, skriver Svebios drivmedelsexpert Tomas Ekbom.

Detta kommer inte som en blixt från klar himmel. I höstas stoppade klimataktivister flyg på åtta flygplatser genom att limma fast sig vid plan.

Under en vecka i april blockerade Extinction Rebellion centrala gator. Deras modus operandi är ett hundratal aktivister som stormar vägkorsningar, vilket leder till kaos.

Blockerade centralborn i Stockholm

Aktivistgruppen Återställ Våtmarker blockerade 1 april Centralbron, vilket fick förre riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson att kliva ur bilen och nappa tag i dem. En majmorgon blockerade de Essingeleden. ”Vi behöver civilt motstånd som politiker måste ta ställning till”, sa de.

Den 3 juni blockerade de Greta Thunbergs demonstrationståg Fridays for Future och manade till uppvigling: ”sluta demonstrera, börja agera!”.

Påminner om 1970-talet

Det känns som om vi är tillbaka på 70-talet, sa företagets vd när SVT frågade om aktionen med den nedgrävda bilen. Han menade sannolikt då vi hade många studentrevolter.

Detta utmynnade i Rote Armee Fraktion (Bader-Meinhof-ligan), vilka utförde hemska terrorattentat och 34 politiska mord. Vänsterextremister, vilka ville gå ett steg längre än att demonstrera. Är vi på väg mot klimatextremism?

Om man tar sig rätten till civil olydnad legitimerar man också andra att genomföra aktioner. Är det ok att militanta islamister stoppar julmarknaden i Gamla Stan? Marxistkommunister som stoppar utdelningen av Nobelpriset? Nazister som stoppar Stockholm Marathon? Är det ok att ta till icke-demokratiska metoder? Det går att se icke-våld som en mask, som civil olydnad bär för att dölja sitt verkliga ansikte – anarki.

Varför har det blivit så här?

Det finns flera troliga förklaringar. En är Greta som säger att politikerna gör ingenting. Miljöorganisationer som säger att biodrivmedel är sämre än bensin och tidningar som målar en bild att utvecklingen går bakåt. Inget av detta är sant.

På bilden: Tomas Ekbom, ansvarig för biodrivmedel och biooljor hos Svenska Bioenergiföreningen.

Om folk tror att hoppet är ute föds revolutionära tankar, att det inte räcker med att agera inom demokratin.

Det vackra med demokrati

Under klimatdebatt 5 maj i Sverige Möts i SVT, stormade en aktivist in och limmade fast sig i golvet. I frustration att klimatet går fel väg vill de förändra samhället.

Organisationen Aurora har nu stämt regeringen för att klimatmål och politik är otillräckliga. Ska domstolen bestämma politiken?

Det vackra och besvärliga med demokrati är att ingen idé kan segra utan majoritetens stöd. Folket bestämmer genom en vald församling. Politikerna har inte bara tappat stafettpinnen, de ger bort den. Har ungdomarna stulit den? Demokratin försvinner om inte längre riksdag och regering styr.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy