Alla ämnen
Ledare

Ledare: Kör all tillgänglig el från kraftvärme

Ledare: Kör all tillgänglig el från kraftvärme
På bilden: Gustav Melin, vd för Svebio.

Det sa energiminister Khashayar Farmanbar på en pressträff den 7 september. Han har också gett Svenska Kraftnät i uppdrag att hitta nya sätt att upphandla all tillgänglig elproduktionskapacitet från kraftvärme och reducerad elanvändning från industrin, skriver Gustav Melin, vd för Svebio i en ledare.

Samtidigt fick Energimyndigheten i uppdrag hjälpa myndigheter med energieffektivisering och minskad elanvändning. Den europeiska energikrisen ger kraftvärmebranschen möjlighet att spela en allt större roll på elmarknaden.

Inte bara som ett mindre bidrag den kalla årstiden utan med betydande produktion under stora delar av året. Svebio för en dialog med Svenska Kraftnät om på vilket sätt de ska upphandla elproduktion för bästa resultat.

Bara hälften av kapaciteten kördes i vintras

Under vintern kördes som mest omkring 2000 av Sveriges 4200 MW biokraft. Den kallaste timman säger Svenska Kraftnät att 46 procent av kapaciteten kördes.

Anledningen är att många värmeverk inte har kapacitet att producera maximalt av både värme och el samtidigt. De kan antingen sakna värmepannor, eller så har de inte bränsle i lager för att klara full elproduktion och en kall vinter.

Med Svenska Kraftnäts nya uppdrag kan vi förvänta oss avtalsförslag som gör det möjligt att investera i ökad värmeproduktion, att ta risken att köpa på sig och lagra stora bränslemängder och kanske även investera i kylning.

Dags att investera i att kyla bort värme?

Det senaste året har elbehovet varit stort och elpriset högt sommartid, även när värmeefterfrågan är liten. För att undvika elbrist överväger allt fler kraftvärmeverk att investera i kylning så att det går att producera el även när det är överskott på värme.

Möjlighet till kylning skulle göra kraftvärmeproducenterna tryggare i sin elaffär. Det skulle ge dem möjlighet att producera el under en längre tid oavsett utetemperatur. Det skulle också ge bättre förutsättningar att planera bränsleköp med god framförhållning och därmed till lägre priser.

Att kyla bort värme är naturligtvis inte önskvärt i grunden men med elbrist är det rimligt. I Europa spiller man enorma mängder värme vid elproduktion från naturgas, kolkraft och kärnkraft, samtidigt som man köper fossil naturgas för uppvärmning.

Nu när energikostnaderna stiger tvingas européerna se över sin elproduktion och öka mängden kraftvärme. I och med att energimarknaden är internationell, närmar sig Sverige Europa och tvärtom. Vi kommer att kyla bort mer värme för att klara elproduktionen, samtidigt som Europa tvingas till att bli mer effektivt.

Ny regering

Det här skrivs före valet. En ny regering kommer att försöka sätta sin prägel på energipolitiken men ingen kan rå på marknadskrafterna i en krigssituation. Biokraftproduktion kommer att vara aktuell hela vintern.

Vi välkomnar därför till vår Stora Biokraft och Värmekonferens som i år går av stapeln i Lund den 9-10 november. Då kommer vi att ge tillfälle till att gå på djupet för att öka biokraftproduktionen. Vi ses då!

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy