Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Bra förslag från Miljöpartiet om stöd för att konvertera bensinbilar till etanolbränsle

Svebio välkomnar Miljöpartiets förslag om ett stöd för att konvertera bensinbilar till flexifuelbilar för att kunna köras på etanol. Det är ett av de bästa sätten att snabbt minska utsläppen av fossil koldioxid från transportsektorn, dessutom till en låg kostnad.

Sverige har Europas största distributionsnät för etanolbränsle E85 och tillgången på biodrivmedlet är god.

I Frankrike är konverteringsstöd redan en succé och där bygger man ut distributionen av E85 i rask takt. I både Frankrike och Sverige har bilföretaget Ford också nyligen lanserat en ny flexifuelbil och vi kan vänta oss att fler biltillverkare åter satsar på bilar som kan köras på E85.

Etanolbränsle
Men den största potentialen att snabbt sänka koldioxidutsläppen är att konvertera bensinbilar som redan är ute på marknaden till E85. Därför är Miljöpartiets förslag utmärkt. Men den största potentialen att snabbt sänka koldioxidutsläppen är att konvertera bensinbilar som redan är ute på marknaden till E85. Därför är Miljöpartiets förslag utmärkt.

Agera för skattebefrielse

Det är mycket viktigt att regeringen nu också agerar för bibehållen skattebefrielse för E85 och andra rena och högkoncentrerade biodrivmedel. EU-kommissionen får inte hindra Sveriges politik för att minska utsläppen från transportsektorn genom otidsenliga och klimatskadliga statsstödsregler. EU måste också tillåta utbyggd produktion av etanol från åkergrödor.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy