Alla ämnen
Bränslehantering

CS Maskin köpte den första IQR FH1500 Mobile i Sverige

CS Maskin i Göteborg krossar 60 000 ton returträ och annat industriavfall per år åt Renova och Derome. Peter Waern på CS Maskin förklarar vad som avgjorde valet av ny Flexhammer-kross från IQR.

– Sedan vi tog över avtalen med Renova för cirka fem–sex år sen har vi bytt ut den maskinpark som vi ärvde. Maskinen från IQR beställde vi i februari 2018 och fick den levererad i augusti 2018, säger Peter Waern på CS Maskin.

Vad gjorde att ni valde denna maskin?

– Den stora mängd som vi krossar kräver en industriproduktion. Detta är så nära en fast installation som vi kan komma, men som vi kan flytta på. Den väger cirka 30 ton och går att flytta utan dispens. Maskinen har en väldigt hög kapacitet och är mycket tålig framförallt i krosshuset. Vi satsade fullt ut på en industrimaskin. Investeringen var sex miljoner kronor, högre än för många andra maskiner, men vi köper den för 10–15 års användning. Vi vill ha ordning och reda och använda rätt grejer, säger Peter Waern.

IQR
Maskinen krossar materialet i ett steg och kan transporteras mellan olika platser utan särskild dispens. IQR

Har den motsvarat era förväntningar?

– Ja, krossen är fantastisk. Det är den bästa vi har hittat på marknaden. Den har haft några barnsjukdomar i och med att det är en relativt ny produkt för IQR med en ny stor Scaniamotor. Maskinen gör materialet i ett steg, medan andra maskiner gör materialet i två steg. Att flytta två maskiner med två hjullastare kostar för mycket pengar. Denna maskin klara de flesta material i ett steg utan att behöva byta såll.

– Det är också en maskin som har hög kapacitet. Beroende på hur mycket diesel du vill göra av med så kan du öka produktionen. Om du vill köra enorma mängder under ett par timmar så går det. Det kostar mer men det går att bara ösa på om det finns andra skäl att göra det. Det kan vara bra att köra för fullt en eftermiddag och sedan kunna flytta till en annan plats. Men det är inte så vi kör dagligen, utan det är en kombination av ekonomi och produktionsresultat som styr.

– Vi har upptäckt att maskinen förbrukar väldigt lite slitdelar, kostnaderna för slitdelar är fantastiskt låga. Det är viktigt både ur ekonomisk synpunkt och för killarna som slipper hålla på att byta tunga delar lika ofta. Jag är lite fascinerad över hur lite slitdelar vi köper jämfört med vad vi är vana vid för andra fabrikat, säger Peter Waern.

Vilka erfarenheter har ni av bränsleförbrukningen och ljudnivåer?

– Vi är nöjda med bränsleförbrukningen och den låga ljudnivån som är en helt avgörande fråga för oss. Vi har krav på oss, framförallt på en av anläggningarna, där vi inte skulle kunnat arbeta med en stor och bullrig monstermaskin.

Sammanfattande omdöme?

– Sammantaget kräver maskinen en stor investering och den har haft lite barnsjukdomar. Men det är en industrimaskin, precis som vi var ute efter. Om krossningsbehovet går upp kommer vi att titta på att köpa in en maskin till, säger Peter Waern.


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 4-2019 som finns att läsa som e-tidning här

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy