Priserna för de flesta trädbränslesortiment fortsatte öka i snabb takt under 2024. Det sattes prisrekord för alla trädbränslesortiment och frästorv, medan stycketorven var något dyrare under 2023. Det visar statistik från Energimyndigheten.
För helåret 2024 ökade priset på biprodukter till värmeverk med 36 procent, priset på returträ till värmeverk med 30 procent, priset på skogsflis till värmeverk med 23 procent samt priset på förädlade trädbränslen till värmeverk med 19 procent. Prisökningarna under 2024 skedde trots att lagersituationen för de flesta bränslen var förhållandevis god under året.
Utbud och efterfrågan pressar upp
Den minskade sågverksproduktionen under 2023-2024 har lett till ett mindre utflöde av biprodukter jämfört med föregående år vilket sannolikt pressat priset uppåt. Även den försämrade byggkonjunkturen som har lett till ett mindre utbud av returträflis från byggsektorn har påverkat priset, samtidigt som efterfrågan på bränslet och konkurrensen internationellt har ökat. Minskade skogsavverkningar under 2024, till följd av tidigare års mycket stora avverkningar, på grund av granbarkborren och god konjunktur, har också lett till ett mindre utflöde av primära skogsbränslen vilket pressat priset uppåt.
Förädlade trädbränsle sjönk i pris andra halvåret
Ökade priser på industriella biprodukter har även gjort att produktionen av förädlade trädbränslen fördyrats. Under andra halvan av 2024 sjönk dock priserna på industriella biprodukter till industrin vilket även återspeglades i prisutvecklingen på förädlade trädbränslen.
– Att kronan var lågt värderad under 2024 påverkade också genom att fördyra import och gynna export på marknaden. Även den under senare år rådande situationen med mer kortsiktiga leveranskontrakt på bränsle mellan producenter och användare gör i orostider att köparsidan får mindre svängrum att förhandla ner priser, säger Johan Vinterbäck, handläggare på Avdelningen för Systemanalys och statistik, på Energimyndigheten.
Priserna på de relativt små energitorvsortimenten som ingår i statistiken har däremot inte helt följt samma utveckling. Priset för frästorv ökade med tio procent under 2024, vilket är en ny högsta notering, medan priset för stycketorv minskade med fyra procent. Den största delen av den torv som produceras används för odlingsändamål.
Ökade priser för rundvirkessortimenten
Priserna för rundvirkessortimenten (sågtimmer och massaved) i skogen ökade under 2024 enligt Skogsstyrelsens redovisning av leveranspriser. Sågtimmerpriset ökade med 30 procent och massavedspriserna med 18 procent jämfört med 2023.
– Enligt statistiken har priserna för både sågtimmer och massaved ökat kontinuerligt sedan 2021. Priset på massaved har nära fördubblats mellan 2021 och 2024 och det är rimligt att anta att priserna på primära skogsbränslen dragits med i den utvecklingen, säger Johan Vinterbäck.
Stigande priser ger incitament att se över andra alternativ
Stigande priser på trädbränslen ger ett incitament för värmeverk och industrier att om möjligt effektivisera sin logistik alternativt se sig om efter andra sortiment, energibärare eller energislag. Det finns en potential att relativt snabbt öka det inhemska utbudet av trädbränslen bland annat genom ett större utnyttjande av grot från främst de norra delarna av landet eller från så kallade lågvärdesträd. Ökat utnyttjande av industriell spillvärme och avfall kan också vara ett alternativ.
– Avfallsförbränning kräver också investering i särskild panna med tillhörande rökgasrening vilket är en dyrbar och långsiktig investering. Ett annat alternativ är storskaliga värmepumpar vilket också kan ta tid att få på plats, säger Johan Vinterbäck.
Bakgrund
Prisökningar för de oförädlade trädbränslesortimenten startade 2022 i samband med Rysslands invasion av Ukraina som en följd av riktade sanktioner mot Ryssland och Belarus.
För förädlade trädbränslen startade prisuppgången redan något år tidigare, sannolikt till följd av den successivt minskade tillgången på naturgas från Ryssland i det europeiska nätet under 2021.
De svenska priserna på energiflis har historiskt varit låga jämfört med omvärlden. De svenska priserna på bränsleflis ligger fortfarande något under internationell spot men närmar sig samma nivåer. Ökad transparens på fastbränslemarknaden har jämnat ut vissa av de prisvariationer mellan geografiska områden som tidigare funnits.
År 2024 var ett varmt år. Varmt väder under i synnerhet vintern minskar bränsleförbrukningen i fjärrvärmesektorn kraftigt. En minskad efterfrågan på bränsle leder i förlängningen till sänkta priser.
Läs mer om statistiken på Energimyndigheten