Alla ämnen
Rökgasrening

Därför ger sinterfilter låga utsläpp

Därför ger sinterfilter låga utsläpp
Delarna till den nya pelletsvärmeanläggningen i Duved kom på plats i början av januari 2022.

ECP Airtech levererar rökgasrening till pelletpannan i Järpen. Anders Danielsson, projekt- och försäljningschef, på ECP Airtech, förklarar mer om sinterfilter.

– För i tiden sålde vi slangfilter till värmecentraler av den typ som finns i Järpen. Sinterfilter är en ny produkt som vi erbjuder sedan 2020. Tekniken har dock funnits länge, men då för temperaturer upp till maximalt 100° C. Det nya är att det finns sinterfilter som fungerar i temperaturer upp till 160° C, förklarar Anders Danielsson.

Filtret tillverkas av ett tyskt företag som heter Herding.

Första leveransen till pelletpanna

– Installationen i Järpen är den första anläggningen i Skandinavien för att rena stoft från en pelletspanna. Vi har lång erfarenhet och har installerat tusentals kassetter för rening av luft vid låg tempereratur. Men anläggningen i Järpen är en första testanläggning för oss för att se om högtemperaturfilter är så bra som de verkar.

Filterytan som filtrerar

Ett sinterfilter består av en veckad plastkropp som är sintrad, det vill säga delvis smält. Lågtemperaturfiltren är gjorda av polyetylen.

Utanpå läggs en beläggning av en speciell typ av teflon i ett väldigt tunt skikt. I sinterfilter och andra typer av ytfiltrering är det filterytan som filtrerar.

Det kommer aldrig in något stoft i mediet. Ytan är väldigt tät och filtret har ett lite högre tryckfall jämfört med slangfilter. Men tryckfallet förändras inte över tid. Sinterfilter ger en mycket bra rening med låga utsläpp av stoft.

Underhållsfri teknik

Tekniken är i princip underhållsfri.

– Vi har referenser för lågtemperaturfilter där kunden inte har bytt en reservdel på 15 års drift. Det är kunder inom stål- och gruvindustri som till exempel LKAB. Om de nya högtemperaturkassetterna håller samma kvalitet sparar kunden ganska snabbt in högre investeringskostnaden tack vare den lägre drift- och underhållskostnaden, förklarar Anders Danielsson.

Förutsättningarna avgör

– Sinterfilter har generellt en högre investering än ett slangfilter. Kunden måste tycka att det är värt något att utsläppen blir lägre och underhållet mindre. Jämfört med ett elfilter är investeringen lite lägre, säger Anders Danielsson och påpekar att ECP Airtech även säljer elfilter och att det är förutsättningarna i varje fall som avgör vilken lösning som är mest konkurrenskraftigt.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy