Jämtkrafts pelletsvärmecentral i Järpen är utrustad med ett sinterfilter som ger extremt låga utsläpp av stoft. Dessutom blir den synliga plymen med vattenånga från skorstenen betydligt mindre.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
Pelletspannan i Järpen med det nya filtret installerades sommaren 2020. Pannan är en gammal PB2-panna från Osby Parca som tidigare fanns i Åre. Det var när en panna i Järpen gick sönder det blev bråttom.
– Då fick vi nytta av den panna som vi hade stående och flyttade den snabbt till Järpen för att vara säkra på att vi inte skulle behöva använda olja.
Åre-pannan renoverades, fick bland annat nytt styrsystem och nya frekvensomriktare, säger Örjan Lundberg, projektledare på Jämtkraft.
Nytt filter
– Vi valde ett nytt filter som vi provat under vintern 2020/2021. Det kallas sinterfilter, kommer från Tyskland och liknande filter har använts inom gruvindustrin i många år. Filtret i Järpen är av en ny typ som tål högre värme och detta är första gången det används på en pelletsanläggning, säger Örjan Lundberg.
Överraskande rent
Resultatet efter en säsongs användning är mycket goda.
– Leverantören av sinterfiltret garanterar stoftutsläpp på högst 0,5 mg per normalkubikmeter. När vi mätte stofthalten i skorstenen visade mätvärden på 0,2 mg per normalkubikmeter. Det är mycket mindre än vad vi är vana vid från annan rökgasrening, berättar Örjan Lundberg och fortsätter:
– Jag blev alldeles brydd i somras när vi efter första säsongen öppnade filtret på den rena sidan. Det såg inte ut som att det var använt. Man kunde dra fingret längs med väggar och blev inte ens smutsig. Så brukar det inte se ut.
Mer än 150 gånger bättre
För den gamla rökgasreningen i Järpen var kraven på rökgasreningen att stoftutsläppen fick vara maximalt 100 mg stoft per normalkubikmeter.
Med reglerna enligt MCP-direktivet är kravet maximalt 30 mg stoft för anläggningen i Järpen. Med det nya sinterfiltret har Jämtkraft en mycket stor marginal till kravnivån.
– Vi har verkligen en stor marginal. Sinterfilter släpper inte genom mer. Det är kul att vara bättre än vad som krävs, menar Örjan Lundberg och förklarar mer om bakgrunden till valet av filter.
Val av rening
– Vi vill inte ha ett vanligt slangfilter eftersom vi har haft dåliga erfarenheter av det sedan tidigare. Elfilter blev dyrare på vår lilla anläggning i Järpen. Då kom möjligheten upp med sinterfilter och vi tänkte att någon måste vara först med att prova. Anders Danielsson på leverantören ECP Airtech är också en väldigt bra leverantör, om något problem dyker upp då har han alltid en annan lösning i bakfickan. För övrigt har vi normala garantier, säger Örjan Lundberg.
Investering och underhåll
Investeringen i ett sinterfilter är lite större jämfört med slangfilter. Ett elfilter kräver ungefär samma investering beroende på vilken storlek och variant man väljer. I Järpen var investeringen i rökgasreningen cirka en miljon kronor.
– Ett sinterfilter har lite högre tryckfall jämfört med elfilter, cyklonfilter och kanske något högre än ett standardslangfilter. Rökgasfläkten behöver gå lite hårdare och det går åt lite mer el till fläktmotorn. Tryckfallet över ett elfilter är ungefär en fjärdedel, säger Örjan Lundberg.
– Men ett elfilter drar mer ström till högspänningsaggregat och till värmare för att rökgaserna inte ska kondensera. Sammantaget tror jag att ett sinterfilter drar något mindre el. Vi har ingen lång erfarenhet av livscykelkostnaden men enligt leverantören ska sinterfiltren hålla i 15 år och vara underhållsfritt. Då blir sinterfilter billigare.
Andra sinterfiltret byggs Duved
Jämtkraft bygger i vinter ut fjärrvärmen i Duved med en ny pelletspanna på 3 MW effekt. Även där beslutade Jämtkraft efter upphandlingen att välja sinterfilter. Kraven på utsläpp är samma som i Järpen.
Örjan Lundberg lyfter fram ytterligare en positiv effekt med sinterfilter nämligen att rökpelaren från skorstenen blir betydligt mindre.
– Det syns inte lika mycket rök av någon anledning.
Pannprojekt huvudleverantör
Den nya pannan i Duved är också en PB2 från Osby Parca. Huvudleverantör av projektet är Pannprojekt AB som gör det mesta av arbetet med entreprenörer från Färila och Ljusdal.
Den totala investering i Duved är runt 20 miljoner kronor inklusive ny matarledning, markarbeten med mera.
Panncentral levereras till Duved färdig med el- och rörledningar klara. Det är endast fyra veckors montagetid som krävs. Upphandlingen blev klar våren 2021. Anläggningen levererades till Duved mitten av januari och driftsättning planeras till vecka sex.
Fler kunder och bättre lokalisering
Bakgrunden till investeringen i Duved är att samhället växer och Jämfkraft får fler kunder. Värmecentralens effekt räckte inte till och pannan var gammal.
Dessutom ligger värmecentralen mitt i centrum och behövde få en bättre lokalisering.
– Vi har hållit på i fyra år för att hitta en annan plats och få klart med ny detaljplan med mera. Det blev klart 2021. Den nya platsen ligger i utkanten av byn. Så småningom kommer vi att avveckla värmecentralen i centrum, säger Örjan Lundberg.