Alla ämnen
Arbetet i skogen

Filmserie ska hindra olyckor vid skogsmaskinarbete

Filmserie ska hindra olyckor vid skogsmaskinarbete

En filmserie om säkert skogsmaskinarbete, ”Säker i skogen”, har tagits fram av Skogforsk och norska Skogkurs. De sju filmerna finns på skogforsk.se och på Youtube tillsammans med en introduktionsfilm.

Jag ska bara ….

Grundbudskapet är att ett allt högre tempo i arbetslivet ökar risken för olyckor. En röd tråd genom avsnitten är att vi ofta tänker ”Jag ska bara…”, och så är olyckan framme som ett ögonblicks verk.

– Att arbeta i skogen innebär att man ibland arbetar ensam, och att man hanterar stora maskiner. Det medför alltid en risk. Men med kunskap, teknik och rätt utrustning, som vi tipsar om i filmerna, kan många olyckor undvikas, säger projektledaren Martin Englund, forskare på Skogforsk.

Skogsjobb i gränslandet

Filmerna kan användas som en del av klassrumsundervisningen i både skolor och vidareutbildningar, men det är viktigt att även personer som jobbat länge i branschen påminns om riskerna. Filmscenerna är baserade på verkliga upplevelser från maskinförare och andra yrkesverksamma i skogsbruket.

– Det effektiva sättet att undvika olyckor handlar om att ha en hög säkerhetsmedvetenhet, och tillsammans med sina kollegor väl genomarbetade rutiner i det vardagliga arbetet, vilket vi vill förmedla i filmerna, säger Anders Mörk, forskare på Skogforsk.

Filmerna är producerade inom ramen för projektet ”Skogsjobb i gränslandet”, ett samarbetsprojekt mellan Skogsstyrelsen och det norska utbildningsinstitutet Skogkurs. Bakom finansieringen står Europeiska regionala utvecklingsfonden (Interreg Sverige – Norge), Skogsstyrelsen och Region Dalarna. Filmningen gjordes under våren/sommaren 2022 av Heurgren Film AB.

Se filmerna här: Säker i skogen – Skogforsk

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy