Alla ämnen
Bränslehantering

Flismaskin gav wow-upplevelse

Charles Werninger på Werninger Skog är en av de första i Sverige som använder en flishugg från Albach. Bioenergi tog kontakt för att få veta mer om hur maskinen är att använda.

Charles Werninger på Werninger Skog är en av de första i Sverige som använder en flishugg från Albach.
Charles Werninger på Werninger Skog är en av de första i Sverige som använder en flishugg från Albach. Charles Werninger på Werninger Skog är en av de första i Sverige som använder en flishugg från Albach.

När Bioenergi får kontakt i mitten av april befinner sig Charles Werninger på Stockarydsterminalen söder om Vrigstad och flisar material. Werninger Skog bedriver flisning med två maskiner: en från Albach samt en huggbil. Företaget har även flislastbilar, skördare för avverkning samt två grävmaskiner. Omsättningen har stigit de senaste åren till 25 miljoner kronor 2016 och tio personer är anställda i företaget.

Flisar på uppdrag

– Vi har flisat sedan 2011 på uppdrag av Sveaskog, Stora Enso och Södra och vi är verksamma i mitten av Småland, säger Charles Werninger.

Wow-upplevelse

Första gången Werninger Skog kom i kontakt med Albachmaskinen var efter ett tips från Per Carlsson på Sunnerby Jord & Skog. Per Carlsson är generalagent och återförsäljare för Albach i Sverige och bjöd in till en studieresa till Finland 2015 för att titta på en Albachmaskin i drift.

– När vi såg den första gången var det en wow-upplevelse. Det som gjorde störst intryck var att produktionen och hanteringen av grot på inmatningsbordet var så smidig. Vi såg att föraren inte behövde arbeta särskilt mycket med kranen för att mata på och trycka in grotmaterialet. Inmatningsbordet har ett band över och ett under materialet samt en rulle på var sida. Materialet matas in från fyra håll, inmatningen sköter nästan sig själv. Med en skotarhugg blir det jobbigt efter en hel dag när föraren måste arbeta mycket mer med kranen. Du blir helt enkelt trött efter en dags arbete i en skotarhugg. Den bekväma arbetsmiljön med Albachmaskinen gör att jag är mycket trevligare med sambon hemma på kvällen. Det första intrycket av maskinen var att den arbetade så lugnt, säger Charles Werninger.

– Ljudnivån är låg vilket är en fördel när vi flisar nära tätort.
– Ljudnivån är låg vilket är en fördel när vi flisar nära tätort. – Ljudnivån är låg vilket är en fördel när vi flisar nära tätort.

Besök i Tyskland

– Vi besökte fabriken innan köpet och blev imponerade av maskinens uppbyggnad. Hela maskinen är byggd från grunden för att vara en flismaskin.

Werninger Skog köpte en maskin som togs i drift i slutet av 2016.

Vi märkte ganska snart att vi behövde utveckla vår lösning för transport av flis. Den lösning vi använt tidigare med containrar var inte effektiv. Vi bytte till flislastbil, trailer för flis, istället, en lastbil är snabbare på att både lasta och lossa.

Lugnare körsätt

Efter att ha använt flismaskinen från Albach i två säsonger har Werninger Skog samlat på sig flera erfarenheter.

– Vi ser att förarmiljön är toppklass. Du har en rymlig hytt, sitter högt upp genom att hissa upp hytten. Körsättet är ett mycket lugnare, men vi producerar ändå bra, säger Charles Werninger.

Låg ljudnivå och hög fliskvalitet

– Ljudnivån är låg vilket är en fördel när vi flisar nära tätort. Vi kör i mycket i Jönköpings kommun och det är vanligt att folk kommer fram och kommenterar att maskinen är tyst jämfört med vad de har hört tidigare. Albach har jobbat mycket med att få ner ljudnivån eftersom det är viktigt för att kunna flisa i små byar i Tyskland. Kvaliteten på flisen är bra med homogen flis och låg andel finfraktion. Vi kan styra storleken på flisen genom att byta såll på 20–30 minuter. Maskinen är enkel att använda och den varnar om du glömt något och övervakar så att du inte gör något fel. Jag arbetar ofta från fem på morgonen till fem–sex på kvällen. Tolv timmar i denna maskin känns som fyra timmar i en skotarhugg, så bra är arbetsmiljön. Den är delvis terränggående och vi kan ta oss av en väg och ut på ett fält, avslutar Charles Werninger.


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 2 – 2018. Den finns att läsa som e-tidning här.

Fakta

Om Albach Diamant 2000

Inköpspris: 640 000 – 680 000 Euro beroende på utrustning
Hastighet: 70 km/h
Motor: 6-cylindrig Volvo Penta. 620, 700 eller 768 hästkrafter
Max inmatning: 980 x 1230 mm

Längd på maskin: 10,34 meter
Bredd:
2,55 meter
Maskinvikt: 32 ton
Användning: Terminal eller skogsbilväg

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy