Alla ämnen
Biogas

Fordonsgasen som är mer miljöbra än elbilsladdning

Fordonsgasen som är mer miljöbra än elbilsladdning
Tankstationen för fordonsgas på Gastelyckan i Lund. Här med nyuppsatt märkning för bränslets miljöinformation för 2022. Foto: Petter Duvander / Kraftringen

Kraftringens tankstationer är uppdaterade med färsk information om bränslets miljöpåverkan och vilka källor det framställts från. Siffrorna för 2022 visar lägre klimatpåverkan än elbilsladdning.

Nu har siffrorna för miljöpåverkan uppdaterats hos alla landets drivmedelsleverantörer. Det betyder att Kraftringens tankstationer är uppdaterade med ny information.

Syftet med märkningen, som har varit lagkrav sedan 1 oktober 2021, är att ge konsumenten möjlighet att fatta hållbara val kring sina transporter.

– Vi blev först i världen när vi redan i juli 2020 började märka upp våra tankstationer. Vi har alltid varit stolta över fordonsgasens låga klimatpåverkan men är förstås extra glada nu när koldioxidutsläppen blivit ännu lägre – till och med lägre än Energimyndighetens schablonsiffra för elbilsladdning, berättar Tobias Frolov, hållbarhetscontroller på Kraftringen.

Biogas bättre för miljön

Att tanka och köra på biogas gör en dubbel insats för klimatet. Bränslet släpper ut betydligt mindre koldioxid och andra föroreningar än fossila bränslen.

Dessutom tillverkas det från olika typer av avfall, till exempel gödsel från jordbruk eller livsmedelsavfall från hushåll och industri. Det innebär att metanet i avfallet annars hade läckt ut i atmosfären där det i så fall hade haft 34 gånger större miljöpåverkan än koldioxid.

När råvaran är gödsel finns dessutom möjlighet att återföra det till jordbruket i form av biogödsel, då utan metanläckage och med väsentligt bättre näringsvärde.

100 procent biogas

– Siffran 12,7 g CO2e/MJ* kanske inte säger så mycket men jämförelsetalet för bensin är 88,5 g CO2e/MJ, alltså nästan sju gånger större, fortsätter Tobias Frolov. Energimyndighetens siffra för elbilsladdning är 13,1 g CO2e/MJ.

I Kraftringens tankstationer är det 100 procent biogas sedan 1 januari 2017. Råvarorna kommer från bland annat grödor, gödsel och livsmedelsrester i framför allt Danmark.

* Utsläpp av växthusgaser mäts ofta i gram koldioxidekvivalenter per megajoule. I det här fallet för att kunna jämföra olika drivmedel med varandra.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy