Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Forskare ska fånga in och omvandla koldioxid till etanol

Forskare vid Luleå tekniska universitet är involverade i tre nya projekt, som alla handlar om att med biokemiska metoder fånga in koldioxid. 

Målet är koldioxid sedan ska omvandlas till etanol eller baskemikalier med breda användningsområden.
– Det här är nya innovativa metoder med hög potential att kunna tillämpas inom ett område som är en global angelägenhet, säger Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik.

Luleå tekniska universitet deltar som enda svenska universitet i det prestigefulla EU-finansierade forskningsprojektet BioRECO2VER. Projektet sker i nära samarbete med processindustrier i Europa. Målet är att med hjälp av storskaliga och miljövänliga metoder minska koldioxidutsläpp från industrier.

– Vår uppgift på Luleå tekniska universitet är att visa att vi – med hjälp av miljövänlig teknik som vi utvecklar – kan fånga in och avskilja koldioxid ur rökgaserna med biokemiska metoder. Sedan ska andra forskare i Europa omvandla koldioxiden och visa att det fungerar även på storskalig nivå, säger Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet.

Forskare ska fånga in koldioxid. Luleå tekniska universitets forskare Magnus Sjöblom, Ulrika Rova och Paul Christakopoulos. Foto: Luleå tekniska universitet
Forskare ska fånga in koldioxid. Luleå tekniska universitets forskare Magnus Sjöblom, Ulrika Rova och Paul Christakopoulos. Foto: Luleå tekniska universitet Forskare ska fånga in koldioxid. Luleå tekniska universitets forskare Magnus Sjöblom, Ulrika Rova och Paul Christakopoulos. Foto: Luleå tekniska universitet

Skickar rökgas till Luleå

Inom kort kommer gasflaskor med komprimerad koldioxidhaltig rökgas från två cementindustrier, Orlen i Polen och Cementos Portland Valderrivas i Spanien, att anlända till Luleå tekniska universitet.

– Det är väldigt viktigt för oss forskare att samarbeta direkt med stora ledande industrier i Europa, säger Ulrika Rova.

Hon och hennes forskarkollegor Paul Christakopoulos och Magnus Sjöblom har utvecklat en tillämpbar teknik för avskiljning av koldioxid från rökgaser. Avskiljningen sker med hjälp av effektiva enzymer som ger hög infångningsförmåga och har hög stabilitet i extrea miljöer, som just rökgaser. Nu vill forskarna optimera tekniken genom att utveckla nya, tåligare enzymer för processindustrin.

Målet med BioRECO2VER är att visa att det är storskaligt, tekniskt och ekonomiskt möjligt att fånga in koldioxid direkt från industrin. För att sedan visa användningen av industriell bioteknik för att omvandla koldioxiden till baskemikalier med breda användningsområden, som isobuten och laktat.

Ytterligare två projekt

Parallellt med BioRECO2VER utvecklar Luleåforskarna, i samarbete med Umeå universitet, tekniken ytterligare i ett projekt finansierat av Energimyndigheten.

I ett tredje projekt, finansierat av Vetenskapsrådet, arbetar forskargruppen inom biokemisk processteknik för att utveckla innovativa metoder för att med hjälp av mikroorganismer selektivt omvandla koldioxid och förnybar el till etanol.

– En attraktiv form av energilagring är flytande bränsle med en hög energidensitet som effektivt kan transporteras, säger Ulrika Rova.

 

Mer om BioRECO2VER:

Projektet BioRECO2VER är ett Horizon 2020-projekt med 13 deltagande parter från forsknings- och teknikorganisationer, universitet och industriföretag i Spanien, Italien, Polen, Tyskland, Nederländerna och Sverige. BioRECO2VER är det största pågående forskningsprojektet i Europa inom detta område. Luleå tekniska universitet är enda svenska universitet som deltar. Budgeten för Luleåforskarna är sex miljoner kronor under fyra år. Forskningssamarbetet koordineras från belgiska forskningsinstitutet VITO.

Om Luleå Tekniska Universitet
Luleå tekniska universitet är Skandinaviens nordligaste tekniska universitet med forskning och utbildning i världsklass. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,6 miljarder kronor per år. Vi är idag 1600 anställda och 15 000 studenter.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy