Alla ämnen
Opinion & debatt

Från ord till handling!

Sverige har en hög andel förnybar energi med bioenergi som det största enskilda energislaget. Vi ska vara stolta över att vi har nått långt i omställningen från fossilt till förnybart, men vi ska inte var nöjda. Det finns fortfarande mycket fossil energi att ersätta och det sker steg för steg genom vägval som människor fattar dagligen genom att besluta om byte från fossil energi till bioenergi.

För att skiftet från fossil energi till bioenergi ska kunna genomföras krävs det insatser från mängder av företag som kan erbjuda trovärdiga lösningar som fungerar och som får tilltron till bioenergilösningar att fortsätta växa. I detta nummer har vi fokus på några av dessa företag som levererar bioenergilösningar för värme och industriprocesser, produktion och beredning av biobränslen samt energiåtervinning av avfall.

Vi presenterar två stora översikter: en med företag som erbjuder närvärme med biobränslen och en översikt med aktörer som erbjuder utrustning för att producera högkvalitativa biobränslen av skogsrester och avfall. Vi har intervjuat personer i några av dessa företag som är viktiga länkar i den kedja som krävs för ett effektivt bioenergisystem. Utan dessa människor, företag och aktörer skulle inte övergången från fossila bränslen till bioenergi varit möjlig.

Vi har också träffat och intervjuat några personer på företag som har gått från ord till handling och investerat i bioenergilösningar för uppvärmning eller industriprocesser. Det är människor som medverkat till investeringsbeslut som innebär en verklig förändring genom att fossil energi väljs bort och ersätts med förnybar bioenergi. Även om varje beslut kanske inte är så avgörande i ett globalt perspektiv så är det viktigt och det gör skillnad. Det visar vad personer kan göra i sin vardag på sina jobb genom att dra sitt strå till stacken och bidra till en måhända långsam men tydligt förändring som minskar utsläpp av koldioxid från fossila bränslen. Möt några av dessa vardagshjältar som gjort en viktig klimatinsats och är värda ett stort tack.

Vi är nu i början av vintern och är på väg in i 2019. Jag ser med spänning fram emot en kall vinter och ett nytt år med fortsatt ökad efterfrågan på bioenergilösningar för uppvärmning och för industriprocesser samt ett år med flera investeringsbeslut för nya biodrivmedelsanläggningar i Sverige.

Följ utvecklingen genom att läsa Bioenergi på papper, på vår webbplats och i sociala medier.

God jul och Gott Nytt År önskar vi på redaktionen!

Anders Haaker, Chefredaktör


Denna ledare publicerades först i Bioenergi nr 6 – 2018 – Här finns den som e-tidningen

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy