Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Fritt fram att tanka HVO100 i fler än 83 000 Volvobilar

Volvo Cars öppnade i början av april för möjligheten för Volvoägare i Sverige, Norge, Finland och Danmark att tanka det fossilfria förnyelsebara bränslet HVO100 i de modeller som har ett bränslesystem anpassat för HVO100-bränslets lite annorlunda egenskaper.

Volvo
Volvo har godkänt ett antal befintliga och nya modeller för att tanka med HVO100. Foto: Volvo Volvo

I maj förra året startade ett projekt med HVO100 tillsammans med Taxi Göteborg och cirka hundra bilar, främst Volvo V90 med motorerna D3 och D4. I oktober öppnades möjligheten för samtliga taxibolag i Sverige att tanka sina bilar – Volvo S90 och V90 från modellår 2018 och framåt samt Volvo V60 från modellår 2019 och framåt med motorerna D3, D4 och D5.

– Vi är nöjda med de goda resultaten från provningen med taxiflottor i Sverige. Därför kan vi släppa HVO100-bränslet fritt även för privat -och tjänstebilskunder. Vi ser det som mycket positivt att vi nu kan erbjuda de kunder som har en dieseldriven Volvobil bland de aktuella modellerna att kunna tanka ett fossilfritt alternativ, säger Mats Andersson, vice president, Propulsion Power Systems på Volvo Cars.

Sänker utsläppen med upp till 90 procent

Den HVO100 som kan tankas ska vara godkänd enligt den europeiska bränslestandarden för paraffinisk diesel EN15940. Det fossilfria, förnyelsebara bränslet HVO100 sänker utsläppen av koldioxid med upp till 90 procent.

Bra att veta är också att i dag är den fossila diesel som tankas i Sverige blandad med HVO. Inblandningen kan vara upp till 49 procent beroende på leverantör. Detta är ett godkänt bränsle för samtliga dieseldrivna Volvobilar.

Omfattar mer än 83 000 bilar

Enligt Volvo omfattas drygt 83 000 bilar i Sverige till och med kvartal 1 i år. Då detta är de bilmodeller som nu säljs kommer volymerna fortsätta att öka. De bilar som är godkända har en bränslepumpskonstruktion som gör det möjligt att tillåta HVO100 med dess lite annorlunda egenskaper. Övriga äldre bilar har en annan konstruktion. Om en ägare av en inte tillåten bil tankar HVO100 så gäller inte bilens garantier om något skulle inträffa.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 3-2019 som du hittar i vårt bibliotek med e-tidningar

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy