Alla ämnen
Biokraft

Fyrfasen Energi levererar biokraft till Norrskogs medlemmar

Norrskog och Fyrfasen Energi har börjat ett samarbete under det nya varumärket Norrskogsel för att marknadsföra ursprungsmärkt el tillverkad av 100 procent biobränsle.

Cecilia Norberg, vd för Fyrfasen Energi
– Elen köper vi på den nordiska elbörsen Nordpool. Den är ursprungsmärkt, så att vi kan visa att den är gjord med biobränsle. Det ligger i vår uttalade strategi att enbart handla med förnybar el, säger Cecilia Norberg, vd för Fyrfasen Energi. Foto: Jocke Lagercrantz – Elen köper vi på den nordiska elbörsen Nordpool. Den är ursprungsmärkt, så att vi kan visa att den är gjord med biobränsle. Det ligger i vår uttalade strategi att enbart handla med förnybar el, säger Cecilia Norberg, vd för Fyrfasen Energi.

I mitten av maj meddelade Fyrfasen Energi att företaget inlett ett nytt samarbete med Norrskog om leveranser av ursprungsmärkt biokraft. Samarbetet startade för att ge anställda och medlemmar i Norrskog möjlighet att påverka sina energikostnader på ett tryggt, enkelt och prisvärt sätt.

– Vi har sedan tidigare ett samarbete med Norrskog kring leveranser av el till Norrskogs industrier. Vi började prata om att göra något gemensamt riktat till Norrskogs medlemmar, dels med tanke på att den ursprungsmärkta elen kommer från biobränsle och dels med tanke att samarbetet ger en viss återbäring till medlemmarna.

Vi har haft en god utveckling av efterfrågan på Norrskogsel under samarbetets första sex månader men vill inte säga exakt hur många som ingår i avtalet. Vi hoppas på ett långt samarbete som ska ge mycket åter till Norrskogs 13 000 medlemmarna på sikt, säger Cecilia Norberg, vd för Fyrfasen Energi.

Ökar efterfrågan på biprodukter

Norrskogs medlemmar erbjuds möjlighet att köpa el som är producerad av biprodukter från skogsbruk, något som i förlängningen bör leda till ökad efterfrågan på biprodukter från medlemmarnas eget skogsinnehav. Norrskogsel kan tecknas både för privat bruk samt för medlemmarnas näringsverksamhet.

Vi upplever Fyrfasen som ett dedikerat energibolag som har mycket att erbjuda Norrskogs medlemmar, både som lokal elleverantör men också som gästföreläsare i våra skogsbruksområden, säger Henrik Jönsson, vd för Norrskog Wood Products.

Möjlighet för alla

Erbjudandet att köpa ursprungsmärkt biokraft är främst riktat till medlemmar i Norrskog, men alla har möjlighet att köpa ursprungsmärkt el av biobränsle.

– Ja, det fungerar, vi har den produkten redan inom avtalet med Norrskog, säger Cecilia Norberg. Medlemspriset gäller dock endast för medlemmar i Norrskog.

Ursprungsmärkt el

Elen som levereras inom avtalet består av ursprungsmärkt el tillverkad av 100 procent biobränsle, det vill säga el producerad av biprodukter från skogsråvaran, exempelvis bark, spån, flis eller grot. Fyrfasen Energi har tagit fram en symbol med texten ”Ursprungsmärkt el – 100 procent biobränsle”.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 4-2016

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy