Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Gasen i botten när MatHem väljer att testa klimatsmartare leveranser

Från att ha startat som en liten verksamhet med plock från endast en butik i 2009, är det mycket som händer hos online-matbutiken MatHem. Verksamheten som tidigare i år blev uppköpt av Kinnevik – och vann prestigepriset ’Årets EKO-butik’ på EKO-galan 2018 – ligger idag på över en miljard i omsättning. Nu väljer man dessutom att inleda en satsning på klimatsmartare leveranser i storstäderna med biogasbilar från IVECO.

Den moderna storstadsmänniskan är stressad och söker efter bekvämlighet. Detta samtidigt som hon i allt högre grad prioriterar miljövänliga lösningar och att handla ekologiskt. För en verksamhet som MatHem har det inneburit att man genom åren löpande har uppdaterat arbetsprocesser och lösningar för att kunna leverera enligt kundernas allt tuffare villkor.

När Kinnevik under 2019 gick in som majoritetsägare och man nu har passerat en miljard i omsättning, råder det inga tvivel om att man gör något rätt. Utvecklingen slutar dock inte här. Nu väljer man att testa nytt igen, denna gången med fokus på transportbilarna och biogas som drivmedel.

Framtiden är hållbar och enkel

Idag levererar MatHem till en stor del av Sverige, men fokuserar främst på storstadsleveranser. När det kommer till transportbilarna har man på senare år bland annat valt att slopa manuell låda och helt gått över till automatlåda i sina bilar för att underlätta för chaufförerna. Frederik Engelfeldt, distributionschef på MatHem, berättar:

– Många av våra kunder är småbarnsfamiljer som inte hinner handla, så för oss handlar det i hög grad om att kunna skapa trygghet för kunden. Och för att kunna göra det, krävs det bland annat flexibilitet vad gäller transporten. Här har vi testat lite olika lösningar, då vi samtidigt strävar efter så hållbara och enkla transportmetoder som möjligt. Vår senaste satsning är på biogasbilar från IVECO.

Biogasbilarna från IVECO kör i nuläget i Stockholm och Göteborg, vilket ligger i linje med MatHems vision om att vara ett trafikföredöme i storstäderna.

Biogas skapar nya möjligheter

De nya bilarna, som är en del av IVECO:s Daily-serie, har utvecklats för att erbjuda extra goda köregenskaper just i storstäder. Biogas erbjuder därutöver fördelar som 4 dBA lägre bullernivå, 70 % lägre NOx, 96 % färre partiklar, goda möjligheter för körplanering, och lägsta klimatpåverkan.

Frederik Engelfeldt fortsätter:

Vi jobbar hela tiden med att tänka framåt och i och med uppköpet har vi även fått de finansiella muskler vi behöver för att kunna fortsätta arbeta så. Nu har vi valt att testa biogas då vi upplever att det erbjuder flera fördelar både ur ett hållbarhetsperspektiv, men även när det kommer till bland annat tankning. Gas är supersmidigt och vi känner att vi är på väg i rätt riktning.

Hos IVECO är man glada över det nya samarbetet och att Daily Blue Power, som är biogasbilarnas riktiga namn, kommer ut på vägar där dess egenskaper gör sig allra bäst. Jan-Åke Carlsson, Marketing Manager, IVECO North Europe & Baltics, avslutar:

– Det är kul att allt fler börjar uppmärksamma fördelarna med biogas och att man i samma veva väljer att satsa på våra bilar. Hos IVECO har vi varit tidiga med att erkänna biogasens potential och därför satsat stort på att utveckla våra bilar så att de förutom att minska utsläppen från transportsektorn, även kan möta kraven om goda köregenskaper och prestanda. I slutändan blir det ju både en hållbar lösning för verksamheten i stort och för chauffören som ska köra bilen.

MatHem inleder en satsning på klimatsmartare leveranser i storstäderna med biogasbilar från IVECO.
MatHem inleder en satsning på klimatsmartare leveranser i storstäderna med biogasbilar från IVECO. MatHem inleder en satsning på klimatsmartare leveranser i storstäderna med biogasbilar från IVECO.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy