Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Trollhättan Energi och BRC startar nytt biogasbolag

Från och med juni ökar Trollhättan Energi och BRC Sweden tempot i sin satsning på biogas genom att tillsammans starta ett nytt gemensamt bolag, kallat Grönt Bränsle, för att bygga tankstationer och sälja biogas.

Trollhättan Energi
Pia Brühl Hjort, vd på Trollhättan Energi, Per Wennerberg, biogaschef på Trollhättan Energi, samt BRC Swedens vd, Dennis Staaf, som också blir vd för det nya biogasbolaget som startar i juni. Trollhättan Energi

– Denna gemensamma satsning ger oss mer resurser och större möjligheter att öka försäljningen och produktionen i regionen, säger Pia Brühl Hjort, vd på Trollhättan Energi.

BRC Sweden i Trollhättan har lång erfarenhet av att konvertera fordon och bygga tankstationer för biogas. Företaget har bland annat byggt om personbilar för Subaru och Ford samt tyngre fordon för bland annat Volvo Constructions Equipment. I november öppnade BRC Sweden fyra nya tankstationer i Strömstad, Bengtsfors, Dals Ed och Mellerud. Dit levererar Trollhättan Energi nu biogas från sin produktion inom Biogas Brålanda. Där produceras biogasen främst av gödsel från Dalboslättens lantbruk. Biogasen i Trollhättan produceras på avloppsreningsverket i Arvidstorp och har avloppsslam och avfall från livsmedelsindustrin som främsta råvara.

– Tillsammans med BRC har vi över 40 års erfarenhet av biogasbranschen, konstaterar Pia Brühl Hjort.

Biogas med unika fördelar

Trollhättan Energi blir majoritetsägare i det nya biogasbolaget. Fokus läggs på att bygga ut infrastrukturen och sälja biogas både till privatpersoner och transportbranschen. Trollhättan Energi var först i Sverige med att hantera hela produktionskedjan av biogas; från rötning av matavfall och avloppsslam till uppgradering, ledningar och tankstationer.

I dag pratar många om elbilar, men Pia Brühl Hjort menar att biogasen har många unika mervärden.

– Både el- och biogasdrift behövs för att vi ska klara omställningen. Men biogas är så mycket mer än bara ett drivmedel. Det är också ett system för kretslopp och cirkulär ekonomi där vi skapar tillväxt och arbetstillfällen genom att ta vara på avfall, påpekar hon.

Minskar nettoutsläpp av koldioxid

Biogas leder inte till några nettoutsläpp av koldioxid vid förbränning.

På det sätt vi arbetar med biogas från lantbruket i Dalsland, där bönderna återför biogödsel till lantbruken, kan vi till och med påvisa negativa nettoutsläpp av koldioxid. Det är en otrolig produkt som ensam bidrar till åtta av FNs 17 globala miljömål, poängterar Per Wennerberg, ny biogaschef på Trollhättan Energi.

200 tankstationer i Sverige

Biogaskompetensen och infrastrukturen som redan finns i Trollhättan ger stora möjligheter att hjälpa transportsektorn att ställa om från fossilt till förnybart. Antalet tankstationer för biogas i Sverige ökar. Det finns totalt cirka 200 tankställen för biogas och fler är på gång. Under våren bygger Trollhättan Energi en ny tankstation för tunga fordon vid Trestad Center. Invigningen planeras under hösten 2019. Detta blir då den nionde stationen som det nya säljbolaget kommer driva i regionen.

BRC Swedens vd, Dennis Staaf, som också blir vd för det nya biogasbolaget som startar i juni, ser fram emot att kunna flytta fram positionerna ytterligare för biogasen.

– Biogas är framtiden och i takt med att infrastrukturen byggs ut kommer också intresset att öka. Dessutom är det ett billigare drivmedel än diesel och bensin, konstaterar han.

Det nya bolaget kommer att ha fem till sex anställda och ska fokusera på försäljning av biogas och nyetableringar av tankstationer. Själva produktionen av biogasen ligger kvar inom Trollhättan Energi och Biogas Brålanda. Totalt produceras 26 GWh biogas av de två bolagen.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 3-2019 som du hittar i vårt bibliotek med e-tidningar

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy