Fram till 2020 bygger Gasum 50 tankstationer för flytande metangas i Norden, varav 25 i Sverige, efter att ha fått stöd från Klimatklivet till ytterligare åtta tankstationer. I oktober 2018 blev det också klart att Gasum fattat beslut för att bygga ut produktionen av flytande biogas.
– 50 tankstationer är den kritiska massan som vi antar behövs för att skapa trygghet för åkarna, men också för att skapa ett restvärde för fordonen. Om det finns tillgång till flytande gas i hela Norden kommer också efterfrågan på begagnade lastbilar att bli större. Det är viktigt att känna trygghet i att kunna tanka. Vi väntar inte på att det ska finnas många lastbilar, förklarar Mikael Antonsson, försäljningschef på Gasum i Sverige.
Den första stationen som Gasum startar i Sverige kommer att öppna i Västerås i december. Sedan öppnar Gasum stationer i Jönköping, Örebro, Göteborg och Östersund.
Vi tar en risk i och med att vi investerar i tankstationer innan det stora antalet fordon kommer ut. Men vi ser en stor potential eftersom slutkonsumenter och logistikköpare efterfrågar hållbara bränslen med en bra ekonomi, säger Mikael Antonsson.
Beslut att bygga biogasfabrik
Gasum har sedan mer än ett år tillbaka planerat för att bygga en fabrik för flytande biogas vid Stora Ensos bruk i Nymölla och har även fått stöd från Klimatklivet för projektet. I oktober blev det klart att projektet ska byggas (se artikel) efter viss försening på grund av osäkerhet kring styrmedel och konkurrens från dansk biogas.
– Vi ser att det kommer att finnas en efterfrågan på flytande metangas, säger Mikael Antonsson.
I Lidköping producerar Fordonsgas ungefär 50 GWh flytande biogas. Det räcker till ungefär 100 lastbilar under ett år. Gasum har planer att producera knappt 100 GWh flytande biogas i Nymölla. Dessutom förbereder Gasum ett projekt i Götene i samma storlek som fabriken i Nymölla.
– Vi vill sälja så mycket biogas som möjligt. Men som reserv finns flytande naturgas (LNG) som ger en trygghet i att den alltid går att tanka, även om LNG inte har lika bra klimatpresetanda som biogas, avslutar Mikael Antonsson.
Denna text publicerades först i Bioenergi nr 5 – 2018 som du hittar i vårt e-tidningsbibliotek