Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Gasum förvärvar AGA:s Clean Energy och Nauticors Marine Bunkering

Energibolaget Gasum förvärvar verksamheterna AGA Clean Energy och Nauticor Marine Bunkering från Linde AG. Förvärvet kommer att skapa nya förutsättningar för Gasum att stärka utvecklingen av den nordiska gasmarknaden.

Det kommer skapa en ny plattform från vilken Gasum kan möta den ökade efterfrågan på energilösningar med låga utsläpp från kunder inom industri, sjöfart och vägtransporter. Affären kommer att öka tillgången till konkurrenskraftig naturgas och biogas, öka logistikkapaciteten för LNG och expandera Gasums nätverk av gastankstationer i norden.

LNG-verksamhet och tankstationer

Gasum förvärvar AGA:s Clean Energy-verksamhet och Nauticors Marine Bunkering-verksamhet från den nuvarande ägaren, Linde AG. Verksamheterna har sammanlagt 35 anställda och en årlig omsättning på över 100 miljoner euro. I och med förvärvet kommer ett antal tillgångar att överföras till Gasum. Dessa innefattar en kondenseringsanläggning för LNG, två LNG-terminaler, två LNG-bunkerfartyg och 48 tankstationer i Sverige och Norge. Affären undertecknades den 13 november, 2019. Affären måste godkännas av relevanta konkurrensmyndigheter innan den kan genomföras. Avsikten är att kunna genomföra förvärvet under 2020.

Tillväxtstrategi

Detta förvärv kommer bidra till att uppfylla Gasums strategi; att utveckla den nordiska gasmarknaden och skapa en ny plattform med ett bredare utbud till deras kunder inom sjöfart, industri och transporter. Förvärvet främjar även Gasums tillväxtstrategi, vars syfte är att erbjuda mer miljövänliga transportlösningar för tunga fordon på den nordiska marknaden.

Gasums vd Johanna Lamminen Gasums vd Johanna Lamminen

– Förvärvet av AGA:s verksamheter Clean Energy och Nauticors Marine Bunkering är helt i linje med vår tillväxtstrategi. Förvärvet gör det möjligt för Gasum att tillhandahålla och säkra tillgången till en konkurrenskraftig energiform med låga utsläpp, för att möta efterfrågan hos kunder inom industri, sjöfart och vägtransporter i de nordiska länderna. Vi är mycket glada över affären som utgör ett viktigt steg för vårt företagss arbete med att bygga ett nordiskt ekosystem för gas och svara på den ökande efterfrågan på energilösningar med låga utsläpp, säger Gasums vd Johanna Lamminen.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy