Alla ämnen
Biobränsle

Göteborg Energis största klimatinvestering någonsin klubbad

Göteborg Energis största klimatinvestering någonsin klubbad
Den nya biobränsleeldade ångpannan integreras med Rya kraftvärmeverk och blir ett nytt visuellt landmärke i Göteborgs hamninlopp.

Den 5 oktober meddelade Göteborg Energi att det slutgiltiga investeringsbeslutet fattats av bolagets styrelse.

Det innebär att anläggningen blir verklighet. Upphandlingen av de viktigaste leverantörerna är också klar.

– Den nya biobränsleeldade ångpannan i Rya är den viktigaste pusselbiten i Göteborg Energis klimatomställning, men vi har bland annat också byggt en ny biobaserad hetvattenpanna på Ryaområdet och en ny fjärrvärmeledning från Mölndal, där vi får in biobaserad fjärrvärme i den södra delen av nätet. Andra åtgärder som nya digitaliseringsverktyg är också viktiga, säger Per-Anders Gustafsson.

Klart under 2025

Om allt går enligt plan kommer anläggningen att driftsättas under värmesäsongen 2025/2026. Rya kraftvärmeverk spelar en viktig roll för Sveriges elförsörjning.

Den beslutade investeringen är 2,53 miljarder kronor Den totala kapaciteten för Rya kraftvärmeverk, inklusive den nya och den befintliga anläggningen, blir 465 megawatt värme och 260 megawatt el.

Pannan levereras av Valmet, den yttre bränslehanteringen levereras av Raumaster och markarbeten genomförs av Veidekke Entreprenad.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy