Alla ämnen
Teknik & Utrustning

Häftig brand hos BioEndev stoppar produktionen av biokol i minst en månad

Branden hos BioEndev i Holmsund startade på eftermiddagen lördagen den 21 januari. Ingen människa kom till skada, men spåntorken brann häftigt och är skadad invändigt.

Branden i spåntorken hos BioEndev i Holmsund inträffade den 21 januari. Foto Anders Viklund.
Branden i spåntorken hos BioEndev i Holmsund inträffade den 21 januari. Foto Anders Viklund. Branden i spåntorken hos BioEndev i Holmsund inträffade den 21 januari. Foto Anders Viklund.

BioEndev hade stannat anläggningen för ett planerat reparationsstopp och fabriken hade stått still i mer än ett dygn när branden startade. Det var en intern brand i torken och resterande delar av produktionsanläggningen med råvaruhantering, torrefiering, pelletering med mera är helt oskadade.

Orsaken oklar

– På de yttre delarna av torken syns det nästan ingenting, men torken är skadad invändigt. Vi avvaktar nu vad försäkringsbolaget kommer fram att vi ska göra, säger Lars-Åke Svensson på BioEndev. Räddningstjänstens utredning om brandorsaken pågår och ännu är inte orsaken till branden klarlagd. Vi har våra misstankar men avvaktar tills Räddningstjänsten är klar med sin utredning. Under tiden så letar vi efter alternativ för att kunna starta produktionen igen, genom att till exempel kunna få fram råmaterial som är torrt. I bästa fall kan vi komma igång om en månad säger Lars-Åke Svensson.

Brandskydd saknades i torken

En riskklassning gjordes när BioIndevs anläggningen i Holmsund byggdes. Enligt den behövdes inte något brandskydd i torken. Men andra delar av produktionslokalen är totalsprinklade och pelletspressar och andra utsatta delar är utrustade med brandskyddssystem från Firefly.

Vill komma igång snabbt

– Branden inträffade vid en otroligt dålig tidpunkt för oss, just när vi har börjat leverera ut biokol till marknaden. Både vi och försäkringsbolaget vill nu komma igång igen så fort som möjligt, säger Lars-Åke Svensson.


Om BioEndev i Holmsund
BioEndevs fabrik för produktion av biokol i Holmsund är en industriell demonstrationsanläggning med en årlig kapacitet på cirka 16 000 ton biokol. Produkten biokol är kan användas för att ersätta fossila bränslen i el- och värmeproduktion och i industriprocesser.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy